Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romali na Madžarsko

Objava: 25. 07. 2015 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2015 / 13:20

Romali na Madžarsko

V juniju smo člani zakonske skupine Most s Ptuja romali na Madžarsko pod vodstvom p. Vinka Škafarja in Tomislava Šantaka.


V juniju smo člani zakonske skupine Most s Ptuja romali na Madžarsko pod duhovnim vodstvom p. Vinka Škafarja in duhovnika Tomislava Šantaka (iz župnije Črešnjevec), dobrega poznavalca Madžarske.

V Jáku smo obiskali cerkev sv. Jakoba, ki je bila zgrajena v letih 1250–1260. V samostanu, ki je propadel v drugi polovici 16. stoletja, so živeli benediktinci. Ják je ena izmed postaj na romarski poti sv. Martina, ki vodi od Sombotela do Toursa v Franciji. Pot nas je nato vodila v Sombotel in rimsko središče Savaria, ki je dalo krščanskemu svetu dva svetnika. Tukaj je leta 308 doživel mučeniško smrt škof Kvirin iz Siscie (danes Sisak na Hrvaškem). V Savariji pa se je rodil Slovencem znan svetnik sv. Martin, škof iz Toursa. Po maši v cerkvi sv. Martina nas je pot vodila proti Blatnemu jezeru v Blatni kostel ali Blatograd, danes Zalávar, nekoč središče Pribinove in Kocljeve slovanske kneževine Spodnje Panonije. Tukaj sta postavljala krščans...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh