Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Usmiljenje samo za žive?

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 15. 08. 2015 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2015 / 09:28

Usmiljenje samo za žive?

S kratko definicijo je usmiljenje sočutje s trpečim sočlovekom, pa naj trpi od bolezni do revščine in življenjskih udarcev.

S kratko definicijo je usmiljenje sočutje s trpečim sočlovekom, pa naj trpi od česarkoli, od bolezni do revščine in raznih življenjskih udarcev.

Koliko je Kristus cenil to duhovno držo, je pokazal s tem, da jo je uvrstil med blagre svojega Govora na gori, tega božjega manifesta človeštvu. Iz evangelija vemo, da je usmiljenje pokazal prvi sam, da mu je usmiljenje izsililo tudi čudeže, na primer oživitev mrtvega sina materi vdovi na pogrebu v Najmu.

Moderna Cerkev se posebej spominja Kristusovega usmiljenja. Janez Pavel II. je posvetil božjemu usmiljenju prvo nedeljo po veliki noči, papež Frančišek pa si je usmiljenje tako rekoč postavil za geslo svojega pontifikata, tako pogosto se vrača k tej temi v svojem oznanjevanju. Kako je s to duhovno držo v naši dobi?

Iz slovarja obeh totalitarizmov 20. stoletja, nacifašizma in komunizma, je bila beseda usmiljenje črtana. Tistega demonskega ozračja še nismo povsem izdihali. Zato ima človek vtis, da je pape...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh