Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skušnjava demokracije

Za vas piše:
Simon Umek
Objava: 24. 01. 2015 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2015 / 13:14

Skušnjava demokracije

Ustavno sodišče je nedavno razglasilo neustavnost Gabrove ureditve različnega javnega financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol pri izvajanju javnoveljavnih izobraževalnih programov.

Ustavno sodišče je nedavno razglasilo neustavnost Gabrove ureditve različnega javnega financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol pri izvajanju javnoveljavnih izobraževalnih programov. S tem je svoboda suverenega posameznika dobila domovinsko pravico in postala bistven razlagalni moment tudi na področju šolstva. Večina sodnikov na Beethovnovi je namreč prepričana, da svobodna država v ospredje postavlja svobodnega in odgovornega posameznika, ki mu pritiče spoštovanje njegovega dostojanstva. Slovenska ustava, če povzamem nekaj misli ustavnih sodnikov, varuje suverenost človekovih pravic in temeljnih svoboščin in ne politične (samo)volje parlamenta ali (samo)volje večine volilnih upravičencev.

Ko smo leta 1991 dobili prvo slovensko demokratično ustavo, si ni nihče predstavljal, da bo njena razlaga oziroma njen nadaljnji vsebinski razvoj vodil nazaj v močvaro zatohlosti duha. Ko je že na vidiku približevanje konca te zatohlosti, tudi ko gre za razvoj ustavnopravne misli, so s...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh