Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opat iz Stične daroval mašo

Za vas piše:
Slavko Mirtič
Objava: 14. 02. 2015 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2015 / 14:54
Opat iz Stične daroval mašo

Opat iz Stične daroval mašo

V soboto, 17. januarja, je bila v cerkvi sv. Roka maša, ki jo je ob somaševanju dekanijskih duhovnikov in žužemberških rojakov daroval opat p. Janez Novak.


V soboto, 17. januarja, je bila v cerkvi sv. Roka na praznik sv. Antona Puščavnika maša, ki jo je ob somaševanju dekanijskih duhovnikov in žužemberških rojakov daroval opat p. Janez Novak iz samostana Stična. Ob prošnji za zdravje živine, ljudi, dobro letino ter medsebojno razumevanje je opat blagoslovil mesne in druge dobrote, ki so jih ljudje prinesli na kračevanje.

Ljudje so od nekdaj prihajali v cerkev, ki so jo na travniku nad Stransko vasjo pod tedanjim župnikom Filipom Spicikom in na pobudo stiškega opata Jakoba Reinprechta začeli zidati leta 1626. Prav gotovo pa je bil razlog za gradnjo tako velike cerkve prošnja za rešitev od kuge, ki je razsajala v tistem obdobju. Dolga leta pred vojno in še nekaj časa po njej je bila v Žužemberku vsakoletna dražba krač in drugih mesnih izdelkov. Nova oblast je običaj prepovedala, dokler ga niso na pobudo župnika Franc...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh