Za boljše zdravje
Za boljše zdravje
Vsakdanja pestra in uravnotežena prehrana vsebuje zelenjavo in sadje, ki prispeva k boljši odpornosti. Dajmo prednost sezonski zelenjavi in sadju (po možnosti pridelani v lokalnem okolju), bogati s hranilnimi in zaščitnimi snovmi. Držimo se preprostega pravila: uživajmo zelenjavo in sadje vseh barv. Jesen nam med drugim ponuja buče, rdečo peso, zelje, slive, grozdje, jabolko, kutino, hruške, kostanj …
Rdeča pesa vsebuje številne minerale (kalij, kalcij, fosfor, železo, jod, magnezij, kobalt in druge), vitamine C, B1, B2, B6, folno kislino in pantotensko kislino ter antocian, ki jo obarva rdeče. Prav tako vsebuje vlaknine (25 g/100 g živila), ki prispevajo k zdravju prebavil. Zavedati se moramo, da je črevesje največji imunski organ v telesu. Rdečo peso uživamo surovo, kuhano, pečeno. Solata iz surove pese je odlična. Kombiniramo jo s kislim jabolkom ali naribanim hrenom in limoninim sokom. Lahko tudi z drugo zelenjavo, na primer s korenčkom. Juha iz rdeče pese je pr...