Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za boljše zdravje

Objava: 30. 09. 2017 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2017 / 13:10

Za boljše zdravje

Sezonska zelenjava in sadje

Vsakdanja pestra in uravnotežena prehrana vsebuje zelenjavo in sadje, ki prispeva k boljši odpornosti. Dajmo prednost sezonski zelenjavi in sadju (po možnosti pridelani v lokalnem okolju), bogati s hranilnimi in zaščitnimi snovmi. Držimo se preprostega pravila: uživajmo zelenjavo in sadje vseh barv. Jesen nam med drugim ponuja buče, rdečo peso, zelje, slive, grozdje, jabolko, kutino, hruške, kostanj …

Rdeča pesa vsebuje številne minerale (kalij, kalcij, fosfor, železo, jod, magnezij, kobalt in druge), vitamine C, B1, B2, B6, folno kislino in pantotensko kislino ter antocian, ki jo obarva rdeče. Prav tako vsebuje vlaknine (25 g/100 g živila), ki prispevajo k zdravju prebavil. Zavedati se moramo, da je črevesje največji imunski organ v telesu. Rdečo peso uživamo surovo, kuhano, pečeno. Solata iz surove pese je odlična. Kombiniramo jo s kislim jabolkom ali naribanim hrenom in limoninim sokom. Lahko tudi z drugo zelenjavo, na primer s korenčkom. Juha iz rdeče pese je pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh