Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kultura kolin na Slovenskem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 01. 2018 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.01.2018 / 14:09

Kultura kolin na Slovenskem

Založba Rokus Klett je izdala knjigo dr. Janeza Bogataja o kulturi kolin na Slovenskem.

Koline ali furež so pomemben družinski ritual, ki se začenja v mesecu novembru. Koline imajo številne družbene, duhovne in kulinarične razsežnosti ter so v Sloveniji del bogate kulturne dediščine. V strokovni monografiji Ni ga tiča čez prašiča! etnolog dr. Janez Bogataj bralcem podrobno predstavi koline v vseh slovenskih gastronomskih regijah in ponekod v tujini.

»Gradivo za knjigo sem zbiral več let. Prve koline sem dokumentiral še kot študent leta 1966, v naslednjih letih vedno bolj sistematično,« pojasnjuje avtor, ki je pred tem napisal podobni izjemno temeljiti knjigi o kranjski klobasi (2011) in slovenskih poticah (2013).

V knjigi izstopa prikaz velike raznolikosti, ki se kaže že v poimenovanju zakola, izdelave mesnih izdelkov, druženja po zaključku, torej celotnega obreda ali praznika. Najpogostejše, povsod poznano, vendar ne povsod uporabljano poimenovanje (tudi knjižni izraz) za vse to so koline, ki pa ponekod pomenijo celoten proces in obred, drug...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh