Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

16-krat spoštovanje, 9-krat svoboda

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 13. 10. 2018 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2018 / 11:54
16-krat spoštovanje, 9-krat svoboda

16-krat spoštovanje, 9-krat svoboda

Devetnajstega avgusta leta 1985 se je zgodilo, kar se iz današnjega zornega kota marsikomu zdi nemogoče, da bi se ponovilo.
Devetnajstega avgusta leta 1985 se je zgodilo, kar se iz današnjega zornega kota marsikomu zdi nemogoče, da bi se ponovilo. Rimski papež je nagovoril ogromno množico mladih muslimanov, namenoma zbranih na velikem stadionu. Zgodilo se je v Casablanci v Maroku v okviru velikega apostolskega potovanja sv. Janeza Pavla II. po Afriki ter v okviru velikega shoda maroške mladine, ki je bil civilne in športne narave in sprva ni predvideval srečanja s papežem.

Format filmskega platna in ekranov je že nekaj desetletij v razmerju 16: 9. Na to razmerje naletimo, če preberemo kratek casablanški nagovor in preštejemo besedi »spoštovanje« in »svoboda«. 80.000-im mladim muslimanom je Janez Pavel II. šestnajstkrat položil na srce besede o spoštovanju in devetkrat o svobodi. Šestnajstkrat o spoštovanju med ljudmi, narodi, religijami; devetkrat o svobodi veroizpovedi, o svobodi vesti.

Kaj je spoštovanje? Filozof Emmanuel Levinas je nekje izzivalno zapisal, da ne...

Preberi tudi

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh