Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmanjšajmo vnos sladkorja

Objava: 01. 12. 2018 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2018 / 11:13

Zmanjšajmo vnos sladkorja

Danes imamo trdne dokaze o povezanosti večjega vnosa sladkorja in kroničnih nenalezljivih bolezni.

Danes imamo trdne dokaze o povezanosti večjega vnosa sladkorja in kroničnih nenalezljivih bolezni (bolezni srca, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, zobna gniloba …), ki so tudi med najpogostejšimi vzroki obolevnosti in umrljivosti sodobnega človeka. Velik problem predstavljajo tako imenovani prosti sladkorji. To so sladkorji, ki so dodani živilu med proizvodnjo ali pripravo jedi, ter sladkorji, ki so naravno prisotni v medu in sadnih sokovih. Vedeti moramo, da se živilom oz. jedem dodajajo razni sladkorji: beli sladkor (saharoza), glukoza, fruktoza, dekstroza, med, koncentrirani sadni sokovi …

Koliko prostega sladkorja dnevno lahko zaužije odrasel človek? Količina naj nikakor ne presega 40–60 g oziroma 8–12 žličk sladkorja. Po najnovejših priporočilih naj količina sladkorja ne presega 30–40 g (6–8 žličk) dnevno. Sladkor je dodan številnim živilom. Veliko ga je v različnih gaziranim in negaziranim pijačam. Tako na primer steklenica ledenega čaja (0,5 l ) vsebuj...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh