Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peš, s traktorjem in letalom

Objava: 20. 07. 2019 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2019 / 09:07

Peš, s traktorjem in letalom

Pogumni morjeplovci in popotniki so v minulih stoletjih dodobra prekrižarili naš planet, zato so v 20. stoletju ostale neosvojene le še najbolj odmaknjene in najteže dostopne točke na zemeljskem površju.

Pogumni morjeplovci in popotniki so v minulih stoletjih dodobra prekrižarili naš planet, zato so v 20. stoletju ostale neosvojene le še najbolj odmaknjene in najteže dostopne točke na zemeljskem površju. Med tistimi, ki so jih taki predeli nezadržno privlačili, je bil tudi novozelandski alpinist Edmund Hillary, ki se je rodil pred sto leti (20. julija 1919).

Dne 3. junija 1950 sta Francoza Maurice Herzog in Louis Lachenal priplezala na 8.091 metrov visoko Anapurno, ki je tako postala prvi osvojeni osemtisočak. Komaj tri leta pozneje (29. maja 1953) sta Hillary in šerpa Tensing Norgay stopila na Mount Everest. Prvenstveni vzpon na najvišjo goro sveta jima je prinesel veliko slavo in številne družabne obveznosti, vendar Hillary ni dolgo počival na lovorikah. Čeprav se je kmalu po zgodovinskem vzponu poročil in si ustvaril družino, ga je nemirni duh gnal novim dogodivščinam naproti. Leta 1955 je sprejel povabilo za sodelovanje v odpravi, ki je nameravala pod vodstvom angleškeg...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh