Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križ z ekumenizmom

Alojz Rebula
Za vas piše:
Alojz Rebula
Objava: 19. 01. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2019 / 13:11

Križ z ekumenizmom

Ko je proti koncu 19. stoletja papež Leon XIII. izdal okrožnico At Slavonom Gentes, je bil to nekakšen slovesen poziv pravoslavcem.

Ko je proti koncu 19. stoletja papež Leon XIII. izdal okrožnico At Slavonom Gentes (Slovanskim ljudstvom), je bil to nekakšen slovesen poziv pravoslavcem, naj se pridružijo Katoliški cerkvi. Vabilo ni imelo večjega učinka. Po tem je Katoliška cerkev nekako pozabila na nekaj svojih primatov (npr. časovni primat, Peter na čelu cerkve itd.), se ponižala in začela gledati pri drugih konfesijah to, kar jo je še družilo z njimi. To sta bili predvsem dve verski resnici: vera v Boga v Sveti Trojici in vera v božanstvo njegovega Sina Jezusa Kristusa in njegovo odrešenje. Mnogi nekatoliški kristjani so temu novemu razpoloženju radi prisluhnili, med katoličani so se pojavili apostoli za edinost kristjanov in začelo se je tako imenovano ekumensko gibanje. Še najvidneje se je to izražalo na srečanjih na teološki ravni, kjer je tudi prišlo do nekaj pomembnih dosežkov.

A še najbolj je nova atmosfera blagodejno vplivala na odnose katolištva z drugimi krščanskimi občestvi. Zbliževanje se j...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh