Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bledenje spomina je mati pozabe

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 07. 2019 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2019 / 10:56

Bledenje spomina je mati pozabe

Zgodovinar dr. Andrej Hozjan z mariborske Filozofske fakultete preučuje široko paleto zgodovinskih tem na spodnjem Štajerskem in drugod na naših tleh od konca srednjega veka naprej.
Zgodovinar dr. Andrej Hozjan z mariborske Filozofske fakultete preučuje široko paleto zgodovinskih tem na spodnjem Štajerskem in drugod na naših tleh od konca srednjega veka naprej. Je tudi dober poznavalec zgodovine Prekmurja.


Malo je širši javnosti znano, da je Prekmurje od januarja do avgusta 1919 in še tudi kasneje doživelo burno dogajanje z različnimi akterji.

Buren je bil že sam konec vojne: po letih in letih negotovosti, odrekanja, pomanjkanja vseh možnih osnovnih potrebščin, izginotju oziroma smrti več tisočev v vojsko vpoklicanih mož ali mladeničev ter odpuščenih povrnjenih vojakov, ki pa so postali tako ali drugače invalidni ali s simptomi vojne v glavi, se je prebivalstvo ob vesteh o vse hujših porazih ter očitnem razkroju vsakršne oblike oblasti marsikdaj »spozabilo« in si hotelo nasilno priskrbeti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh