Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Interes civilne družbe za delovanje pravne države

Za vas piše:
mag. Sebastijan Valentan
Objava: 14. 09. 2019 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2019 / 12:28

Interes civilne družbe za delovanje pravne države

V petek, 6. septembra, je bila na pobudo vrhovnega sodišča v državnem zboru okrogla miza z naslovom Temelji pravne države.

V petek, 6. septembra, je bila na pobudo vrhovnega sodišča v državnem zboru okrogla miza z naslovom Temelji pravne države. Med udeleženci je bil tudi mag. Sebastijan Valentan z Inštituta za kanonskopravne vede pri Katedri za cerkveno pravo Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Njegov prispevek je na primeru neuresničene odločbe ustavnega sodišča o financiranju javnoveljavnih programov osnovnih šol opozoril na problematično ravnanje izvršilne in zakonodajne veje oblasti in korektivno vlogo civilne družbe.

Razmišljati o temeljih pravne države v hramu demokracije, torej v ustanovi, ki ji morajo ti temelji pomeniti svetinjo, nosi s seboj posebno sporočilo, ki je še toliko večje, ker poteka v soorganizaciji zakonodajne, izvršilne in sodne oblasti. Lahko bi rekli, da izvršilna in sodna veja oblasti gostujeta na sedežu zakonodajne veje in da se je slednja izkazala za velikodušno gostiteljico, saj je odprla vrata še strokovni in širši javnosti. Vsem deležnikom je torej skupna sk...

Preberi tudi

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh