Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vračanje v votline

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 07. 12. 2019 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2019 / 11:05

Vračanje v votline

Od 16. stoletja naprej, ko smo Slovenci dobili prvo tiskano knjigo v domačem jeziku, govorimo o pisani besedi kot temelju slovenske kulture in s tem naše nacionalne identitete.

Od 16. stoletja naprej, ko smo Slovenci dobili prvo tiskano knjigo v domačem jeziku, govorimo o pisani besedi kot temelju slovenske kulture in s tem naše nacionalne identitete. Rasli smo s knjigo in se tudi kot narod razvili s knjigo; v prelomnih časih zgodovine sta bila jezik in knjiga nepogrešljiva oprimka za obstoj. Smo danes, v morju avdio in video vsebin, dostopnih z nekaj kliki na vseh vrst zaslonih, na ta »sveti« temelj pozabili? Bomo knjigo odvrgli na smetišče zgodovine? Bo branje izumrlo?

Ta in podobna vprašanja so se izrisovala tudi pri predavateljih in »debaterjih« letošnjega knjižnega sejma. Earling Kagge, norveški raziskovalec, pisatelj in založnik, v elektronskih medijih ne vidi tekmeca. Je prvi človek na svetu, ki je dosegel vse tri vrhove sveta: severni pol, južni pol in goro Everest, potem pa leta 1996 ustanovil svojo založbo. Največje uspešnice v petmilijonskem narodu prodaja tudi v 90 tisoč izvodih. Sam je napisal več knjig, v slovenščini je letos izšel n...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh