Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doživetje popolne teme pod Begunjščico

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 22. 08. 2020 / 22:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2020 / 06:48
Doživetje popolne teme pod Begunjščico

Doživetje popolne teme pod Begunjščico

Rudnik živega srebra v Idriji, ki je bil drugi največji na svetu in je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, ni bil edini te vrste na območju Slovenije.


Rudnik živega srebra v Idriji, ki je bil drugi največji na svetu in je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, ni bil edini te vrste na območju Slovenije. Živosrebrovo rudo cinabarit so kopali tudi v Šentanski dolini severno od Tržiča. Rudarji so ga zapustili že pred skoraj 120 leti, zato ga danes obiskujejo le netopirji, jamski hrošči in turisti, ki jih zanimata zgodovina rudarjenja in izkušnja popolne teme.

Po dolini potoka Mošenika, ki se v Tržiču združi s Tržiško Bistrico, že dolgo pelje pomembna pot čez Karavanke. Ob njej je globoko pod prelazom Ljubelj že leta 1399 stala kapela. Posvečena je bila sv. Ani, ki so se ji trgovci in popotniki priporočali v varstvo. Sedanjo cerkev so zgradili leta 1519 in je lani praznovala petstoti rojstni dan. Po njeni zavetnici se je današnje naselje Podljubelj nekoč imenovalo Sv. Ana, dolina ob Mošeniku Šentanska dolina...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh