Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črni bezeg

Za vas piše:
Barbara Kozan
Objava: 15. 02. 2020 / 23:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2020 / 12:08
Črni bezeg

Črni bezeg

Ob poteh, robovih gozdov in kmetijskih poslopjih najdemo grm višje rasti, črni bezeg (Sambucus nigra L.).


Ob poteh, robovih gozdov in kmetijskih poslopjih najdemo grm višje rasti, črni bezeg (Sambucus nigra L.). Cvetove nabiramo pozno pomladi, ob suhem vremenu. Iz 6 kg svežih cvetov dobimo kg suhega cvetja, ki je rahlo rumenkaste barve, ne sme pa biti temno rjavo. Cvetovi vsebujejo flavonoide, eterično olje, minerale, zlasti kalij, klorogensko kislino in druge snovi.

V času prehladov in gripe lahko pijemo bezgov čaj samostojno, saj bezeg zmanjšuje vnetje in poveča potenje. To je dobro, saj se strupi, ki nastajajo pri uničenju virusov in bakterij, s potenjem izločijo iz telesa.

Bezeg dodajamo tudi v čajne mešanice. Npr. pri prehladu, ki ga spremlja zamašen nos, pijemo čaj iz naslednjih zdravilnih rastlin:
    • 25 % rastline navadnega sporiša (Verbenae herba),
    • 20 % cvetov pomladanskega jegliča (Primulae flos),
    • 20 % c...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh