Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi, mehki totalitarizem

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 16. 01. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2021 / 09:40

Novi, mehki totalitarizem

Na porajajoči se mehki totalitarizem v ZDA, ne zelo drugačen od trdega komunističnega totalitarizma, so krščanskega pisca Roda Dreherja opozorili emigranti iz Evrope, ki so imeli izkušnje z življenjem za železno zaveso.

Na porajajoči se mehki totalitarizem v ZDA, ne zelo drugačen od trdega komunističnega totalitarizma, so krščanskega pisca Roda Dreherja opozorili emigranti iz Evrope, ki so imeli izkušnje z življenjem za železno zaveso. V ZDA danes naprednjaki (progressives), kjer imajo oblast, poskušajo marginalizirati vsakogar, ki zagovarja tradicionalne krščanske vrednote, in omalovažujejo ustavno pravico do verske svobode. Vodstva tehnoloških korporacij vzpostavljajo »nadzorniški kapitalizem« (surveillance capitalism), cenzurirajo mnenja, s katerimi se ne strinjajo, in izrivajo po njihovem neprimerne osebe iz javne debate. Tako kot v trdem, komunističnem totalitarizmu so prvi na udaru izobraženci. »Narobe misleči« visokošolski učitelji imajo težave pri napredovanju, »nazadnjaškim piscem« založniki zavračajo objave, premalo napredni uredniki nimajo kariernih možnosti.

V svoji najbolj znani knjigi Benediktova možnost (Benedict Option) Dreher zagovarja, da je mogoče živeti pristno krščansk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh