Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kompost in življenje v njem

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 27. 02. 2021 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2021 / 21:02
Kompost in življenje v njem

Kompost in življenje v njem

Skorajšnji začetek pomladi me je v teh dneh potegnil na vrt in sadovnjak, kjer sem postoril nekaj osnovnih opravil, s katerimi se sicer običajno začnem ukvarjati v marcu.


Skorajšnji začetek pomladi me je v teh dneh potegnil na vrt in sadovnjak, kjer sem postoril nekaj osnovnih opravil, s katerimi se sicer običajno začnem ukvarjati v marcu. Mila zima je sprostila življenje v tleh, kar se posebno kaže v dejavnostih krta, voluharja in drugih talnih vretenčarjev, med katerimi so nekateri zaželeni, medtem ko drugih, še posebej omenjenega glodavca, ne moremo biti ravno veseli. Pogledal sem tudi v kompostnik, ki je deljen v dva prekata in že dolga leta pomeni vir organskih snovi za naš vrt.

Nastajanje komposta je ob­enem hiter in poudarjen prikaz kroženja snovi v naravi in pomena vseh živih bitij, vključenih v ta proces. V prvi fazi imajo glavno vlogo bakterije, ki ob razkrojnih procesih, ki jih povzročijo, da temperature v organski masi lahko dosežejo celo 70 stopinj, kar ubije bolezenske klice in tudi semena plevelov. Za bakterijami pr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh