Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

85 let od krute smrti goriškega mučenca Lojzeta Bratuža

Objava: 16. 02. 2022 / 16:24
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 16:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
85 let od krute smrti goriškega mučenca Lojzeta Bratuža
Danes mineva 85 let od smrti Lojzeta Bratuža, jutri pa bo 120. obletnica njegovega rojstva. FOTO: Wikipedia

85 let od krute smrti goriškega mučenca Lojzeta Bratuža

Danes mineva natanko 85 let od krute smrti goriškega mučenca Lojzeta Bratuža, učitelja, organista, skladatelja, pevovodje in kulturnega delavca.

Lojze Bratuž je, kot je danes na družbenem omrežju spomnil zgodovinar Renato Podbersič, v hudih mukah umiral dva meseca, potem ko so ga 27. decembra 1936 fašisti po maši v Podgori, pri kateri je njegov zbor prepeval slovenske pesmi, prisilili, da je popil strojno olje, pomešano z bencinom. Umrl je dan pred svojim 35. rojstnim dnem (16. februarja 1937), torej bo jutri tudi 120. obletnica njegovega rojstva (17. februar 1902).

Njegov »zločin«?

»In njegov 'zločin'? Rojake na Primorskem je učil peti pesmi v materinem jeziku! Storilci za umor niso bili nikoli kaznovani, čeprav so italijanske oblasti vedele, kdo so fašisti, ki so Lojzeta kruto mučili. Na skrivaj so ga morali pokopati na osrednjem goriškem pokopališču, saj so se fašistične oblasti bale upora ljudi,« je danes še zapisal Renato Podbersič.


Pri 13 letih za orglami

Lojze Bratuž je že v mladosti pokazal izjemno naklonjenost do glasbe in za orgle sedel že pri 13 letih. Leta 1929 mu je nadškof Frančišek Borgia Sedej priskrbel mesto profesorja glasbe na nadškofijski gimnaziji v goriškem malem semenišču, a je moral službo že isto leto zaradi zapora in policijskega opomina zapustiti. Poročen je bil s tolminsko pesnico Ljubko Šorli.

Koliko šol in kulturnih ustanov nosi njegovo ime?

Glavnino Bratuževega zborovskega opusa sestavljajo sakralne skladbe (130), posvetnih je malo (15). Po njem se imenuje Mešani pevski zbor Lojze Bratuž s 70-letno zgodovino, v Gorici pa je po njem od leta 1996 poimenovan kulturni center. »Skromno vprašanje: koliko šol in kulturnih ustanov v matični domovini danes nosi njegovo ime?!« se je retorično vprašal Renato Podbersič.

Grob Lojzeta Bratuža in Ljubke Šorli. FOTO: FB Renato Podbersič

Manjša spominska slovesnost

Sicer je na njegovem grobu na goriškem mestnem pokopališču danes opoldne potekala manjša spominska slovesnost v organizaciji edine stranke Slovencev v Italiji, Slovenske skupnosti. Mestna sekcija se je s položitvijo cvetja na grob oddolžila spominu dveh velikih mož – poleg Lojzeta Bratuža, simbola preganjanja goriških Slovencev pod fašizmom, še Andreja Bratuža, dolgoletnega vidnega predstavnika goriške Slovenske skupnosti, ob 10. obletnici njegove smrti (21. novembra 2011).

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh