Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajini ob dnevu neodvisnosti čestitke in podpora tudi iz Slovenije

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 24. 08. 2022 / 16:43
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2022 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajini ob dnevu neodvisnosti čestitke in podpora tudi iz Slovenije
FOTO: Fb Vlada Republike Slovenije

Ukrajini ob dnevu neodvisnosti čestitke in podpora tudi iz Slovenije

Premier Robert Golob je danes čestital Ukrajini za dan neodvisnosti. V čestitki je poudaril, da ji Slovenija v tej neizzvani vojni stoji ob strani in da je njena predana partnerica na poti okrevanja, je vlada sporočila na Twitterju. Ukrajini so čestitali in izrazili podporo Slovenije tudi na zunanjem ministrstvu.

Premier Golob je v čestitki izpostavil, da je Slovenija »predana partnerica Ukrajine na njeni poti okrevanja v prihodnje - postanite močnejši, boljši in odpornejši«, so zapisali.

Zunanje ministrstvo pa je ob dnevu neodvisnosti izrazilo iskrene čestitke Ukrajini in pogumnim Ukrajincem. »Obe državi sta zavezani nadaljnji krepitvi prijateljskih vezi v korist obeh narodov. Slovenija v teh težkih časih podpira Ukrajino,« so zapisali na Twitterju.

Ameriški predsednik Ukrajini napovedal skoraj 3 milijarde dolarjev

Ameriški predsednik Joe Biden je danes, ko mineva natanko šest mesecev od začetka ruske invazije in ko v Ukrajini obeležujejo 31. dan neodvisnosti, napovedal skoraj 3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: Vatican news

»Ponosen sem, da lahko napovem naš največji sveženj varnostne pomoči doslej, in sicer približno 2,98 milijarde dolarjev pomoči v obliki orožja in opreme, ki bo zagotovljena prek pobude za varnostno pomoč Ukrajini,« je dejal Biden.

Medtem je poudaril, da bo to Ukrajini omogočilo nakup sistemov zračne obrambe, artilerijskih sistemov in streliva, protiletalskih sistemov brez posadke in radarjev, da se bo lahko še naprej branila pred rusko agresijo.

V okviru PDA je Pentagon v petek Ukrajini namenil opremo v vrednosti 775 milijonov dolarjev, ki je vključevala rakete, artilerijsko in protioklepno orožje in strelivo ter vozila za odstranjevanje min.

Sredstva se lahko uporabijo za neposredne vojne stroške, vključno z nabavo zalog in orožja, in so ločena od tako imenovanega predsednikovega pooblastila za črpanje (PDA), v okviru katerega lahko Biden odredi prenos orožja in streliva ukrajinskim silam iz obstoječih vojaških zalog ZDA.

Nalaganje
Nazaj na vrh