Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Adam in Eva – prastarša človeškega rodu

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 24. 12. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, God, Svetniki, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Adam in Eva – prastarša človeškega rodu
Upodobitev Adama in Eve na freski, Šentilj v Slovenskih goricah. FOTO: Ivo Žajdela

Adam in Eva – prastarša človeškega rodu

Na predvečer božiča se spominjamo prvih oseb, ki sta omenjeni v Svetem pismu in veljata za začetnika človeškega rodu. Ime Adam pomeni »prebivalec Zemlje«, ime Eva pa »mati vseh živih«.

Da godujeta ravno 24. decembra, ni naključje. Tako se namreč simbolično srečujeta »stari Adam« in »novi Adam« – Kristus, ter »prva Eva« in »druga Eva« – Marija. Če je s prvima človekoma prišel na svet greh in prekletstvo, pa je Jezus Kristus, ki je bil rojen iz Device Marije, tisti, ki svetu prinaša odrešenje in mir.

Njima torej, ki sta si nakopala prekletstvo za vse človeštvo, stojita nasproti Odrešenik in Marija kot soodrešiteljica (prim. Rim 5,12-21).

Spregledana godovnjaka 

Naše misli so na ta dan običajno že usmerjene v božično razpoloženje in praznovanje Jezusovega rojstva, tako da na god Adam in Eve kar malo pozabimo ter ju hitro spregledamo. A vendarle sta onadva tista, ki na svojih ramenih nosita težo prekletstva vsega človeštva. 

Njuna »zgodba« je opisana takoj na začetku Svetega pisma, v Prvi Mojzesovi knjigi. V knjigi Leto svetnikov je obrazloženo, da se Adamov greh v velikonočni vigiliji označuje celo kot srečna krivda, ker nam je prinesel Odrešenika. »Odrešeni in od Boga z njegovim lastnim življenjem hranjeni človek stoji toliko višje, kot je stal prvi človek pred grehom.« 

Da godujeta ravno 24. decembra, ni naključje.

Evangelist Luka navaja Kristusov rodovnik od Adama, da bi dokazal, da je Jezus res »meso našega mesa« (prim. Lk 3,23-38). Apostol Pavel pa na več mestih razvija vzporedje oziroma nasprotje: Adam – Kristus. Adam je simbol telesnega življenja in krivde, Kristus pa simbol nadnaravnega življenja in opravičenja. 

Padec Adama in Eve kot je upodobljen na stropu Sikstinske kapele. FOTO: Wikipedija

Adam in Eva sta pogost motiv tudi v umetnosti: od njunega stvarjenja in življenja v raju, kjer je vladalo mirno sožitje med človekom, živalmi in vso naravo, do skušnjave in greha ter vse do izgona iz raja. Med najbolj slovečimi so dela Rafaela in Michelangela iz 16. stoletja.

Eva je priljubljeno žensko ime 

Slovenski statistični urad poroča, da ime Eva nosi kar 9163 slovenskih deklet in žena in je po pogostnosti med ženskimi imeni na 11. mestu. Precej manj pa je Adamov – v Sloveniji ime Adam nosi zgolj 910 predstavnikov moškega spola, se je pa priljubljenost tega imena v zadnjem desetletju močno povečala. 


Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh