Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Afričani morajo razvoj celine vzeti v svoje roke.’

Objava: 23. 03. 2009 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Afričani morajo razvoj celine vzeti v svoje roke.’

Papež Benedikt XVI., ki je minuli konec tedna v okviru svojega afriškega potovanja obiskal Angolo, se je v petek zvečer v predsedniški palači v Luandi sestal z vrhovnimi predstavniki angolske politike in diplomati. Na srečanju je poudaril, da morajo Afričani razvoj črne celine vzeti v svoje roke. Socialno-ekonomski razvoj Afrike zahteva usklajevanje posameznih narodnih politik z mednarodnimi odločitvami. Papež je posebej pohvalil pobudi ‘Novo partnerstvo za razvoj Afrike’ (New Partnership for Africa's Development)in ‘Pobudo za transparentnost rudarstva’ (Extractive Industries Transparency Initiative), ki pomenita pomemben prispevek k ‘dobremu vladanju’. Obenem pa ne smemo pozabiti dolžnosti mednarodne skupnosti, ki naj Afričanom pomaga v boju proti klimatskim spremembam, ali pa na stalno zavezanost industrijskih držav, da 0,7% svojega bruto domačega proizvoda namenijo razvojnemu sodelovanju. Ta pomoč je v luči trenutne svetovne gospodarske krize potrebnejša kot kdajkoli in papež je izrazil upanje, da Afrika ne bi postala le ena izmed naslednjih žrtev krize.

Tudi v Angoli se zavedajo, da je za Afriko prišel trenutek, ko se mora izkazati kot ‘celina upanja’. Papež je angolske politike povabil, naj Afriko osvobodijo pohlepa, nasilja in izgredov in jo popeljejo na pot ‘neprecenljivih principov demokracije’: spoštovanja človekovih pravic, transparentnosti vlade in uprave, neodvisnega sodstva, svobodnih medijev, uspešnih izobraževalnih ustanov in bolnišnic… torej, ‘enkrat za vselej’ naj premagajo korupcijo.

Papež je poudaril, da mu obisk Afrike daje občutek, ‘da je prišel domov, k svoji družini’. Takšno veselje bi lahko Afrika razširila med vsemi ljudmi, na vseh celinah, saj je tu družina temelj družbene skupnosti. Žal pa družino tudi v Afriki ogrožajo revščina, brezposelnost, bolezni, preganjanje in izgon. Zato je papež pozval k zaščiti življenja in družine ter obsodil diskriminacijo, nasilje in spolno izkoriščanje žensk in deklic.

Ob koncu je papež izrazil svoje zadovoljstvo, da je po desetletjih državljanske vojne v Angoli zopet pognalo seme miru, ki bo obrodilo ‘stabilnost in svobodo’. Izgradnja infrastrukture in ponovna vzpostavitev najpomembnejših razvojnih ustanov pa v ljudeh vzbuja upanje, je svoje srečanje z angolskimi politiki sklenil papež.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh