Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Aktivno državljanstvo poziva h glasovanju »proti« na referendumih in čim večji udeležbi

Za vas piše:
J. P.
Objava: 04. 06. 2024 / 11:28
Oznake: Družba, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2024 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Aktivno državljanstvo poziva h glasovanju »proti« na referendumih in čim večji udeležbi
Da so volitve praznik demokracije, kar velja tudi za letošnje evropske volitve, ki bodo v marsičem zaznamovale nadaljnje delovanje in razvoj Evropske zveze, so zapisali v Civilni pobudi Aktivno državljanstvo. FOTO: Tatjana Splichal

Aktivno državljanstvo poziva h glasovanju »proti« na referendumih in čim večji udeležbi

Da so volitve praznik demokracije, kar velja tudi za letošnje evropske volitve, ki bodo v marsičem zaznamovale nadaljnje delovanje in razvoj Evropske zveze, so v izjavi za javnost pred volilno in referendumsko nedeljo zapisali v Civilni pobudi Aktivno državljanstvo.

Čeprav se tačas sooča z mnogimi izzivi (s krizo delovanja in uresničevanja ciljev, z migrantsko problematiko, vojno v Ukrajini …), Evropska zveza po prepričanju Aktivnega državljanstva še vedno predstavlja poroštvo za mir in sodelovanje v Evropi ter zagotavlja vsesplošni razvoj, od katerega imajo prav vse – tudi najmanjše in med njimi Slovenija – članice koristi.

Številne koristi članstva v EU

»Čeprav se mnogi tega ne zavedajo, je Sloveniji članstvo v EU prineslo številne koristi in uspehe na mnogih področjih. Če omenimo le najpomembnejše uspehe, so to kazalci njenega gospodarskega razvoja od leta 2004 dalje, pa tudi doseženi BDP, ki se je od vstopa Slovenije v EU za nekajkrat povečal,« poudarja vodja Aktivnega državljanstva Robert Hlede.

Podpora uveljavljenim strankam

Stališče civilne pobude je, da med strankami, ki se potegujejo za vstop v Evropski parlament, kaže podpreti le uveljavljene in ne tistih, ki se pojavljajo le pred volitvami, med njimi pa stranke ali kandidate, ki se zavzemajo za Evropo suverenih držav, za večjo transparentnost delovanja evropskih ustanov, za ohranitev krščanskih in tradicionalnih vrednot.

Zavzemanje za zaščito človeškega življenja

»Pa tudi za zaščito človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, za krepitev konkurenčnosti gospodarstva, za večjo prehransko in energetsko neodvisnost, za socialno pravičnost in blaginjo vseh evropskih državljanov, za strožje varovanje zunanjih meja EU, za svobodo govora in medijev ter tiste stranke in kandidate, ki nasprotujejo hitremu in nepremišljenemu zelenemu prehodu, nezakonitim migracijam, teoriji spola in drugim 'prebujenjskim' agendam,« še piše v izjavi za javnost.

Zavajajoči referendumi

Prav tako se je Aktivno državljanstvo opredelilo tudi glede nedeljskih posvetovalnih referendumov o uzakonitvi evtanazije, liberalizaciji konoplje za medicinsko rabo in legalizaciji konoplje za osebno rabo ter o uvedbi preferenčnega (prednostnega) glasu in zavzelo stališče, da so vsi referendumi zavajajoči in ne prinašajo nič koristnega za družbo, ravno nasprotno.

Škodljivo za družbo

»Morebitna uzakonitev evtanazije in liberalizacija oziroma legalizacija konoplje bi bile škodljive za družbo, uvedba prednostnega glasu pa bi, zaradi neenakega števila volivcev v volilnih okrajih, povzročila dodatno zmanjšanje števila poslancev s podeželja in povečanje števila poslancev iz mestnih okolij in s tem še večji elitizem izvoljenih poslancev,« so prepričani v Aktivnem državljanstvu.

Brez doprinosa k personalizaciji volitev

Opozarjajo, da tudi če bi prišlo do spremembe zdajšnjega proporcionalnega sistema ali volilne zakonodaje o približno enakem številu volivcev v volilnih okrajih, ki je zaradi potrebne dvotretjinske večine glasov vseh poslancev ob sedanji sestavi Državnega zbora vprašljiva, ta sprememba in uvedba prednostnega glasu ne bi bistveno doprinesla k personalizaciji volitev.

Odgovorna uporaba glasu

»Dejansko personalizacijo volitev in enakomernejšo zastopanost poslancev v Državnem zboru bi prinesel večinski ali kombinirani volilni sistem, ki pa ga v Sloveniji nimamo. Zaradi vsega navedenega Aktivno državljanstvo poziva h glasovanju 'proti' vsem vsebinam referendumov, pa tudi k čim večji udeležbi na evropskih volitvah in referendumih ter k odgovorni uporabi volilnega in referendumskega glasu,« je v imenu Civilne pobude Aktivno državljanstvo zapis sklenil Robert Hlede.

Nalaganje
Nazaj na vrh