Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ali ima sobotna maša res enako težo kot nedeljska?

Andrej Glavan
Za vas piše:
Andrej Glavan
Objava: 26. 04. 2023 / 09:11
Oznake: Duhovnost, Škof, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2023 / 19:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ali ima sobotna maša res enako težo kot nedeljska?
Na vprašanje odgovarja upokojeni novomeški škof Andrej Glavan. FOTO: Sinisa Kanizaj

Ali ima sobotna maša res enako težo kot nedeljska?

Vprašanje bralke Ane: Zanima me, ali maša, ki jo obiščemo v soboto zvečer, velja enako kot maša v nedeljo dopoldne? Sama sem bila vedno mnenja, da ni enako in da gredo ljudje k sobotni maši zaradi komodnosti. V času po koroni pa tudi jaz in družina hodimo k maši v soboto. Tako smo se navadili, otroci dobijo listek in je vse v redu. Ampak ali je to prav? Ali bomo dajali odgovor za vse to? Ali ima sobotna maša res enako težo kot nedeljska?

Spoštovana gospa Ana!

Obdobje »korone« je prineslo precej zmede in negotovosti glede nedeljske maše. Prepovedi zdravstvenih in celo cerkvenih oblasti, ki so se mnogim zdele prestroge, ter poznejše rahljanje disciplinskih ukrepov so krivi za disciplinsko zmedo, ki se mnogih še drži. Maske, omejeno število vernikov v cerkvi, razmiki so naredili svoje in razredčili obisk bogoslužij. Nekateri pa so se bolj preusmerili k sobotnemu bogoslužju.

Duhovniki so še nedolgo tega tožili, da nikakor ne morejo doseči predkoronske udeležbe pri bogoslužju, čeprav ni več nobenih omejitev.

Prav imate, ko pravite, da čutite, da redna sobotna večerna maša ne more redno v polnosti odtehtati nedeljske maše. Čeprav bo ob vedno večjem pomanjkanju duhovnikov sobotnih nedeljskih maš v prihodnje vedno več.

Sobotni večer že stoletja velja za začetek nedelje in nedeljskega praznovanja, vendar je na zahodu med katoličani nekoliko izgubilo pomen. Liturgična reforma sv. Pavla VI. se je sicer vrnila z izvirom in spet po-
udarila, da se nedelja začenja z obhajanjem večernic v soboto ali pred praznikom.

Začetek praznovanja v soboto zvečer najdemo že v Stari zavezi. V 3. Mojzesovi knjigi (3 Mz 23,32) beremo, da Mojzes Izraelcem naroča, naj spoštujejo soboto od večera prejšnjega dne do večera naslednjega dne, torej od petka do sobotnega večera. Tudi laodicejski koncil (4. stoletje) je določil, da se nedelja spoštuje od sobotnega do nedeljskega večera.

Kompendij Katekizma Katoliške cerkve pravi, da je »nedelja za kristjane prvi izmed vseh dni in prvi izmed vseh praznikov«. Na nedeljo »Gospod s svojo veliko močjo dopolnjuje duhovno resničnost judovske sobote in naznanja človekov večni počitek v Bogu« (KKC št. 452). Od leta 1967 so sobotne in predpraznične maše dovoljene. Navodila pa pravijo, naj dušni pastirji vernike skrbno poučijo o pomenu tega dovoljenja in naj poskrbijo, da ne bi bil smisel Gospodovega dneva zaradi tega kakorkoli zatemnjen.

Navodila so sprva navajala, da mora duhovnik za sobotno nedeljsko mašo dobiti dovoljenje ordinarija. Nedeljsko bogoslužje v soboto zvečer pa mora biti kot nedeljsko oznanjeno in maša mora imeti vse dele nedeljskega bogoslužja, torej tudi homilijo in prošnje vernikov.

Takšno sobotno večerno bogoslužje je dovoljeno za vse, ki se iz tehtnega razloga ne morejo udeležiti nedeljske maše. Med razlogi navodila največkrat navajajo: bolezen, oskrbovanje dojenčkov in bolnikov ali če imajo starejši daleč do cerkve in nimajo prevoza … Glede tehtnosti razlogov se lahko pogovorite z župnikom ali spovednikom.

Gotovo pa ni prav, da bi iz komodnosti ali celo zaradi zaslužka opuščali mašo ob nedeljah in Gospodov dan spreminjali v »svoj« dan samo zaradi športa, izletov ali za dela, za katera je bil teden prekratek.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh