Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Alzheimerjeva bolezen: novo upanje za bolnike z demenco

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 09. 2022 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Alzheimerjeva bolezen: novo upanje za bolnike z demenco
V raziskavi so preverjali, ali bi čiščenje oblog z možganov, ki nastanejo zaradi kopičenja beljakovine, imenovane amiloid, lahko upočasnilo napredovanje Alzheimerjeve bolezni. FOTO: Pixabay

Alzheimerjeva bolezen: novo upanje za bolnike z demenco

Farmacevtski podjetji Biogen in Eisai sta ta teden sporočili, da je zdravilo, ki ga razvijata za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo, v obsežnem kliničnem preizkušanju v pozni fazi upočasnilo hitrost upadanja kognitivnih sposobnosti.

Ugodni rezultati povečujejo možnosti, da bo uporaba zdravila potrjena, in dajejo novo upanje za skupino zdravil proti Alzheimerjevi bolezni, ki so bila doslej večkrat neuspešna ali pa so dajala mešane rezultate, je poročal ameriški časnik New York Times.

Rezultati za novo zdravilo lecanemab se zdijo zadovoljivi: upad kognitivnih sposobnosti v skupini prostovoljcev, ki so ga prejemali, se je zmanjšal za 27 odstotkov v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo.

Pozitivni izsledki dajejo podjetju Biogen tudi drugo priložnost po tem, ko je podjetje neuspešno predstavilo še eno zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni, Aduhelm, ki je bilo lani odobreno kljub pomanjkanju dokazov, da bi lahko upočasnilo upad kognitivnih sposobnosti, ter se je izkazalo za tržno precej neuspešno.

Rezultati za novo zdravilo lecanemab se zdijo boljši. V kliničnem preizkušanju, v katerega je bilo vključenih skoraj 1.800 udeležencev z blago kognitivno motnjo ali blago Alzheimerjevo boleznijo, se je upad kognitivnih sposobnosti v skupini prostovoljcev, ki so prejemali lecanemab, zmanjšal za 27 odstotkov v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo, sta navedli omenjeni farmacevtski podjetji.

FOTO: Pixabay

Raziskava lecanemaba, ki ga uporabniki prejmejo prek intravenske infuzije, je bila doslej največja raziskava, s katero so preverjali, ali bi čiščenje oblog z možganov, ki nastanejo zaradi kopičenja beljakovine, imenovane amiloid, lahko upočasnilo napredovanje Alzheimerjeve bolezni. Aduhelm naj bi deloval na podoben način.

Tako kot pri prejšnjih zdravilih proti amiloidu je pri nekaterih bolnikih, ki so jemali lecanemab, prišlo do otekanja možganov ali krvavitve v možgane, vendar je bila pogostost teh neželenih učinkov manjša kot pri zdravilu Aduhelm in drugih poskusnih zdravilih. Podjetje Eisai je že zaprosilo za pospešeno odobritev zdravila, kakršne je bilo deležno tudi zdravilo Aduhelm. Tovrsten postopek omogoča odobritev zdravil, ki imajo sicer negotove dokaze o koristnosti, vendar vplivajo na biološko pot bolezni na način, za katerega se šteje, da bo upravičeno koristil bolnikom.

Zadnji izsledki raziskav prvič resnično kažejo, da lahko dejansko upočasnimo Alzheimerjevo bolezen v tej zelo zgodnji simptomatski fazi.

Po napovedih analitikov bo lecanemab ali katero koli učinkovito zdravilo proti Alzheimerjevi bolezni najverjetneje večmilijardna uspešnica. Kot so pojasnili pri podjetju Eisai, zadnji izsledki raziskav prvič resnično kažejo, »da lahko dejansko upočasnimo Alzheimerjevo bolezen v tej zelo zgodnji simptomatski fazi«. Zdravilo je začelo koristiti bolnikom približno šest mesecev po tem, ko so ga začeli jemati, koristni učinki pa so se stopnjevali do konca preizkušanja, 18 mesecev po začetku poskusnega zdravljenja.

Podjetji nameravata podrobnejše rezultate predstaviti v letošnjem novembru.

Kupi v trgovini

Vsiljivka v družini
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh