Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Američani z novo finančno injekcijo na pomoč Ukrajini

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 09. 2022 / 13:41
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Američani z novo finančno injekcijo na pomoč Ukrajini
Ameriški obrambni minister Lloyd Austin. FOTO: Zajem zaslona/Twitter

Američani z novo finančno injekcijo na pomoč Ukrajini

ZDA so odobrile skoraj 2,7 milijarde dolarjev nove pomoči za Ukrajino. To je na srečanju ministrov v ameriškem letalskem oporišču v Ramsteinu v Nemčiji napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Vojaška pomoč vključuje havbice, strelivo, vozila, oklepna reševalna vozila in protitankovske sisteme. ZDA so sicer Ukrajini že obljubile najmanj 13 milijard dolarjev vojaške pomoči. Novo financiranje vključuje 2 milijardi dolarjev dolgoročne pomoči.

Poziv k zavezi za podporo Ukrajini

Austin je v Nemčiji dejal, da se morajo zavezniki Ukrajine zavezati, da bodo podpirali državo, dokler bo potrebno, in biti pripravljeni prilagoditi vrsto ponujene podpore, navaja BBC. »To pomeni nujno premik k inovacijam in spodbujanje celotne naše obrambne industrijske baze, da Ukrajini zagotovimo opremo, ki jih bo potrebovala,« je poudaril in dodal, da je ruska invazija »nezakonita, imperialna in osvajalska vojna«.

Ukrajinske sile zavzele naselja v bližini Harkova

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo dejal, da je ukrajinska vojska pred kratkim izvedla uspešne napade na ruske sile, ki nadzorujejo velika območja Ukrajine na jugu in vzhodu – in ponovno zavzela naselja v bližini severovzhodnega mesta Harkov.

Obrambni minister Združenega kraljestva Ben Wallace pravi, da obstajajo znaki, da Ukrajina resnično vojaško napreduje. Topništvo in rakete dolgega dosega, ki jih dobavlja Zahod, pomagajo ciljati na ruske oskrbovalne linije in poveljniške centre.

Putin: »Ničesar nismo izgubili«

Oglasil se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zanikal, da bi prišlo do preobrata: »Ničesar nismo izgubili in ničesar ne bomo izgubili.« Po njegovih besedah se Rusija bori proti neonacistom v Ukrajini, ogrožajo pa da jo tudi tesni odnosi zavezništva Nata in Ukrajine.

Več kot 5700 smrtnih žrtev

Združeni narodi so od invazije 24. februarja zabeležili najmanj 5718 smrtnih žrtev civilistov, 8199 jih je bilo ranjenih, več kot sedem milijonov Ukrajincev pa si moralo najti začasno zatočišče na različnih koncih Evrope. Število umrlih ali ranjenih borcev pa je neznano.

Nalaganje
Nazaj na vrh