Zapri
Iskanje

Hiši Franko vnovič dve, devetim restavracijam pa ena zvezdica

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 08. 09. 2022 / 13:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 14:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Hiši Franko vnovič dve, devetim restavracijam pa ena zvezdica

Hiši Franko vnovič dve, devetim restavracijam pa ena zvezdica
Novi uspehi za slovensko gastronomijo. FOTO: Spletna stran Hiša Franko
Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša deset vrhunskih slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ocenjevalce je znova najbolj navdušila restavracija Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš, ki je v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici.

Po eno zvezdico so na novo prejele restavracije Cob, kjer ustvarjata Mate and Filip Matjaž, Milka, kjer kulinariko vodi David Žefran, ter Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem. Uroš Štefelin, ki si je zvezdico v preteklih letih že prislužil z Vilo Podvin, jo je tokrat na novo prejel z novo restavracijo Hiša Linhart.

Po eno zvezdico so obdržale Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučem, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Grič z Luko Koširjem.

»Danes je res vesel dan za slovenski turizem«

»Od danes ima kar 10 restavracij v Sloveniji Michelinove zvezdice. To je precej nad povprečjem Evrope, če gledamo zvezdico na prebivalca, in tri več kot lani. To je velik uspeh, ki potrjuje vrhunskost, izjemnost, tudi zrelost slovenske gastronomije in njenih kuharskih mojstrov in mojstric, nenazadnje pa pomeni tudi ogromno promocijo Slovenije, slovenskega turizma in gastronomije. Danes je res vesel dan za slovenski turizem,« je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak

Zakaj si lastniki restavracij tako silno želijo Michelinove zvezdice?

Gre za priznanje, ki določeno restavracijo uvršča v sam svetovni kulinarični vrh. Restavracija pa posledično sodi na svetovni zemljevid s svojo ponudbo.

Pomen zvezdic:

  • 1 zvezdica: gre za zelo dobro restavracijo v svoji kategoriji.
  • 2 zvezdici: gre za odlično restavracijo, za katero se splača zaviti s poti.
  • 3 zvezdice: vse, kar si lahko v kulinariki zamislimo pod super. Vsekakor vredno načrtovanja čisto posebne poti za obisk.

Katere zvezdice še podeljuje Michelin?

Michelin sicer podeljuje tudi druge vrste znakov, eden od njih so zelene zvezdice za restavracije, ki so posebej zavezane trajnostni gastronomiji. Na novo sta zeleni zvezdici letos pridobili Hiša Linhart ter Gostilna Repovž, skupaj pa je takih restavracij v letošnjem vodniku šest. Skupno sedem restavracij si je medtem prislužilo znak Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, navaja STA

V Michelinov izbor priporočenih restavracij je letos uvrščenih 41 restavracij, od tega šest novih.

»Tretja izdaja Michelinovega vodnika za Slovenijo izraža višanje gastronomskega standarda, ki ga je moč opaziti po vsej državi. 10 novih restavracij, ki se je letos pridružilo izboru ali so napredovale, se nahaja v sedmih različnih mestih in naši inšpektorji so z navdušenjem opazovali, kako se vsako leto po vsej državi pojavljajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije,« je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close