Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus na Brezmadežno: Marija je z nami v boju [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 12. 2022 / 13:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 15:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus na Brezmadežno: Marija je z nami v boju [VIDEO]
Papež Frančišek med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja. FOTO: Vatican Media

Angelus na Brezmadežno: Marija je z nami v boju [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja na slovesni praznik Marijinega brezmadežnega spočetja kristjane povabil, naj se zaupamo Mariji, in nas spomnil, kako je Marija, edino človeško bitje brez greha v zgodovini, z nami v boju ter da je naša sestra in mati.

Papež je opoldansko molitev v Vatikanu kot običajno molil z okna apostolske palače, v nagovoru pa je dejal, kako nas današnji evangeljski odlomek popelje v Marijino hišo in nam spregovori o oznanjenju. Angel Gabrijel je pozdravil Marijo z novim imenom: »milosti polna«, torej »brez greha«.


Papež je pojasnil, da je Bog s tem, ko Marijo pokliče z novim imenom, dekletu iz Nazareta razkril njeno največjo skrivnost, ki je prej ni poznala. Nekaj podobnega se lahko zgodi tudi nam, je dejal Frančišek, v smislu, da »smo tudi mi grešniki prejeli izvirni dar, ki nam je napolnil življenje, dobrino, večjo od vsega, izvirno milost, ki pa se je pogosto ne zavedamo«.

Pri krstu je Bog vstopil v naše življenje in postali smo njegovi ljubljeni otroci za vedno.

Izvirna milost, prejeta pri krstu

To izvirno milost smo prejeli na dan krsta, zato je dobro, da se tega dne spominjamo in ga praznujemo, je dejal sveti oče. Pri krstu se je Sveti Duh spustil tudi na nas, tako da je »Bog vstopil v naše življenje in postali smo njegovi ljubljeni otroci za vedno«. Od tod je naša izvirna lepota, ki se je lahko veselimo, in Marija nas danes, presenečena nad milostjo, ki jo je naredila lepo od prvega trenutka njenega življenja, vodi k občudovanju naše lepote.

To lepoto, je opozoril papež, lahko dojamemo s podobo belega krstnega oblačila, ki nas spominja, »da je pod zlom, s katerim smo se skozi leta omadeževali, v nas dobro, večje od vsega zla«.

Papež moli z okna apostolske palače. FOTO: Vatican Media

Naša lepota zahteva ceno

Papež je v nadaljevanju pojasnil, kako nas Božja beseda uči, da »ohranjanje naše lepote zahteva ceno, zahteva boj«. Glede tega nam evangeliji pripovedujejo, kako je Marija s tem, ko je rekla »da« Bogu, pokazala svoj pogum in izbrala »Božje tveganje«, odlomek iz Prve Mojzesove knjige o izvirnem grehu pa nam govori o boju proti skušnjavcu in njegovim skušnjavam. Še več, iz izkušenj tudi mi vemo, kako »se je treba potruditi, da izberemo dobro, da ohranimo dobro, ki je v nas«.

Sveti oče je vernike povabil, naj premislijo o vseh trenutkih, ko smo to dobro zapravili, ker smo popustili »vabi zla«, ko smo bili premeteni zaradi lastnih koristi, ko smo zapravljali čas za nekoristne in škodljive stvari, ko smo odlagali molitev in ko smo tistim, ki nas potrebujejo, rekli »ne morem«, čeprav bi tisto lahko storili.

Marija, edino človeško bitje brez greha v zgodovini, je z nami v boju, je naša sestra in predvsem Mati.

Marija je z nami

Papež Frančišek je vse skupaj spomnil na veselo novico, da je »Marija, edino človeško bitje brez greha v zgodovini, z nami v boju, je naša sestra in predvsem Mati«. Tako se ji lahko »mi, ki se trudimo izbrati dobro, zaupamo«. Na koncu je sveti oče molil, naj nam Brezmadežna Marija »pomaga ohranjati našo lepoto pred zlom«.

Kupi v trgovini

Slika na lesu - Marija Brezmadežna
S podobo Marije
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh