Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Špadni fantje pri rojakih na Švedskem

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 06. 2023 / 12:22
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Špadni fantje pri rojakih na Švedskem
Ansambel Špadni fantje so se odpravili na skoraj 2000 kilometrov dolgo pot. FOTO: Ansambel Špadni fantje

Špadni fantje pri rojakih na Švedskem

Člani narodnozabavnega ansambla Špadni fantje so se pred dnevi udeležili 50. vseslovenskega srečanja k Sveti Brigiti na Švedskem. Na njem so poskrbeli za dobro vzdušje in hkrati ponesli slovensko pesem našim rojakom.

Potovanje z najetim avtodomom so začeli 25. maja. Prvi postanek so opravili na počivališču Voklo, kjer so prevzeli naročene kranjske klobase in potico. Sledila je dolga vožnja skozi Avstrijo in Nemčijo. S krajšimi postanki so se ponoči do naslednjega dopoldneva prebili do trajekta v Rostocku na severu Nemčije. Skoraj sedemurna plovba je minila v prijetnem vzdušju, ki so si ga z inštrumenti ustvarili kar sami. Po pristanku v Trellebӧrgu na Švedskem jih je čakala še nekaj ur dolga pot do prenočišča v Jӧnkӧpingu. 

Naslednje jutro jih je 100 kilometrov dolga pot pripeljala v Vadsteno. Sprejel jih je Zvone Podvinski, rektor Slovenske katoliške misije. Nastopili so s slovensko pesmijo. Sledila je maša, ki jo je obogatil Novogoriški oktet Vrtnica, ki se je prav tako odzval povabilu v Vadsteno. Bogoslužju je sledila tradicionalna procesija do slovenske lipe, kjer je potekal krajši kulturni program. Tudi ta, kot pravijo Špadni fantje, je bil ovenčan z ubranim petjem okteta. 

Kranjske klobase, potica in glasba 

Vseslovensko srečanje so zaključili s popoldanskim druženjem v bližnji jedilnici Magnus Petri šole, kjer sta najprej zadoneli slovenska in švedska himna. Po krajšem kulturnem programu, govorih, zahvalah in tomboli je sledila večerja ter zabavni program z glasbo in s plesom. 

FOTO: Ansambel Špadni fantje 

»Tako iz Slovenije pripeljane kranjske klobase in potica kot tudi `kranjska´ glasba so bile našim rojakom v izjemen užitek in veselje. In kako lepo je po le dvajsetih urah in 2000 kilometrih od doma slišati slovenski jezik. Niti predstavljati si ne moremo, kako lepo je šele našim izseljencem ob takem prazniku,« pravijo Špadni fantje. 

Nalaganje
Nazaj na vrh