Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bagdad: protestniki vdrli v vladno palačo, dva mrtva, več ranjenih

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 08. 2022 / 18:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 19:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bagdad: protestniki vdrli v vladno palačo, dva mrtva, več ranjenih
Moktada al Sadr je napovedal, da se umika iz politike. FOTO: Khamenei.ir/Wikipedia

Bagdad: protestniki vdrli v vladno palačo, dva mrtva, več ranjenih

V Bagdadu so podporniki vplivnega iraškega duhovnika Moktada al Sadra danes vdrli v tamkajšnjo vladno palačo v močno varovani zeleni coni, v kateri so številne vladne institucije in tuja predstavništva, v napadu pa sta bili ubiti dve osebi, več deset je bilo ranjenih.

Iraške oblasti so po vsej državi razglasile policijsko uro, poroča STA. Kmalu po vdoru v vladno palačo je prišlo do streljanja, po navedbah prič naj bi se spopadli privrženci al Sadra in privrženci konkurenčnega šiitskega bloka, proiranskega koordinacijskega okvira. Ubita naj bi bila dva privrženca al Sadra, še 22 ljudi pa je bilo ranjenih.

Izjemno nevarno zaostrovanje razmer, na kocki je preživetje države.

Vojska je sprva razglasila policijsko uro samo v Bagdadu, ki pa je protestniki niso upoštevali in pozneje so policijsko uro razširili na celotno državo. Po mnenju Misije Združenih narodov v Iraku je današnje dogajanje »izjemno nevarno zaostrovanje razmer, na kocki je preživetje države«, zato njeni predstavniki protestnike pozivajo, naj nemudoma zapustijo območje in se vzdržijo dejanj, ki bi lahko privedla do spirale dogodkov, ki je ne bo več mogoče ustaviti.

Al Sadrovi podporniki so v vladno palačo vdrli po njegovi napovedi, da se zaradi nerešljivega političnega zastoja v državi umika iz politike. Na videoposnetkih, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, je bilo videti protestnike, ki v vladni palači sedijo v naslonjačih v sejnih sobah, mahajo z iraškimi zastavami in se fotografirajo, nekateri pa so se celo hladili v bazenu na vrtu.

Al Sadr je svoj umik iz politike utemeljil z nerešljivim političnim zastojem v državi in je kritičen do šiitskih političnih voditeljev, ker niso upoštevali njegovih pozivov k reformam.

Al Sadr je svoj umik iz politike utemeljil z nerešljivim političnim zastojem v državi in je kritičen do šiitskih političnih voditeljev, ker niso upoštevali njegovih pozivov k reformam. Napovedal je tudi zaprtje svojih uradov, ob tem pa pojasnil, da bodo ostale odprte nekatere kulturne in verske ustanove. Politik je že v letošnjem junija umaknil svoje poslance iz parlamenta, ker mu ni uspelo oblikovati vlade po svoji želji.

Irak je zaradi nesoglasij med strankami glede oblikovanja koalicije brez vlade, premierja in predsednika države že od parlamentarnih volitev oktobra lani.

Nalaganje
Nazaj na vrh