Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bartolomej I. “globoko zaskrbljen” zaradi Sirije, Sudana in Nigerije

Objava: 22. 08. 2012 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bartolomej I. “globoko zaskrbljen” zaradi Sirije, Sudana in Nigerije

Mirovni poziv ekumenskega patriarha: končati se mora politična instrumentalizacija verskega skrajništva, spore med kristjani in muslimani je moč rešiti s pomočjo dialoga.

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je izrazil ‘globoko zaskrbljenost’ zaradi razvoja dogodkov v Siriji in položaja kristjanov v tej državi. Pozval je vse sprte strani, naj ‘nemudoma prenehajo s prelivanjem krvi’. Patriarh je obenem opozoril na druga krizna območja, kot sta denimo Sudan in Nigerija, kjer so kristjani prav tako izpostavljeni hudemu trpljenju. Bartolomej I. je izrazil zahtevo po zaključku ‘politične instrumentalizacije verskega skrajništva’. Ekumenski patriarh je svojo izjavo javnosti predstavil v samostanu Sumela nedaleč od starodavnega cesarskega mesta Trabzon ob Črnem morju, kjer je daroval slovesno bogoslužje ob prazniku Marijinega vnebovzetja.

V izjavi je zapisano: “Ekumenski patriarhat je globoko zaskrbljen zaradi širjenja nasilja v današnjem svetu. Soočamo se z nestrpnostjo, ki ne ogroža zgolj svetovnega miru, pač pa predstavlja tudi zanikanje človekovega dostojanstva. Pojavi, kot so umori, nasilje zaradi rasnega razlikovanja, množični poboji, etnična čiščenja, antisemitizem, uničevanje svetišč, vse to so izrazi barbarstva. Enoglasno in odločno jih moramo obsoditi, predvsem takrat, ko jih skušajo storilci upravičiti z verskimi motivi.” Spore med kristjani in muslimani na Bližnjem vzhodu, v Sudanu in Nigeriji bo moč premagati le s krepitvijo ljubezni do bližnjega kot ‘znamenje mirnega sožitja’.

Rešitev vseh teh sporov bi morali iskati s pomočjo dialoga, je še zapisano v izjavi. Dialog namreč ne prispeva zgolj k razumevanju razlik, pač pa je tudi temelj sporazumevanja in sprave. Zato je dolžnost vseh verskih voditeljev po svetu, da se soočajo s spori in s pomočjo dialoga zahtevajo dosego ‘Božjega miru’. V izjavi je še poudarjeno, da vera nikoli ne sme predstavljati izgovora za različne spore, predvsem pa je politika ne sme instrumentalizirati za dosego svojih ciljev. Vsak zločin, ki je storjen v imenu vere, je obenem tudi zločin proti veri.

Na koncu je patriarh pozval še politike, mednarodne organizacije in vse ljudi dobre volje, naj prispevajo po svojih močeh ‘k zmagoslavju miru nad vojnami in sovraštvom’.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh