Zapri
Iskanje

Bazilij iz Cezareje

Objava: 21. 01. 2014 / 15:39
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bazilij iz Cezareje

Rodil se je v plemiški družini v Kapadokiji in prejel najboljšo možno izobrazbo tistega časa. Študiral je v Cezareji, Carigradu in Atenah. Na pobudo starejše sestre Makrine (ki je tudi svetnica) se je Bazilij odpravil na obisk samostanov po Bližnjem Vzhodu. Po vrnitvi na domačo posest je Bazilij na svojem domu uvedel meniško disciplino, utemeljeno na vodilu, ki je poudarjalo molitev, ročno delo in prepevanje psalmov. Za osebno pokoro si je določil spanje na tleh in spokorniško žimnato srajco. S tem svojim vodilom je postavil temelje vzhodnega meništva in je vplival na sv. Benedikta.

Bazilij je bil vse življenje bolan na jetrih. V pismu Evzebiju, škofu v Samosati v Siriji, se pritožuje zaradi dolgotrajne bolezni in tegob »moje stare kuge v jetrih.« Leta 370 je ravno Evzebij vplival na Bazilijevo imenovanje za škofa v Cezareji. Leta spokorništva so v njem zanetila globoko ljubezen do revnih in gorečnost za duše. V času suše se je posvetil molitvi za svoje izmučeno ljudstvo. Svoje premoženje je razdelil med uboge. Delal je v ljudski kuhinji. Pri mestnih vratih je ustanovil dom za obolele in za ljudi z obrobja družbe. Bazilij je umrl zaradi bolezni jeter 1. januarja 379. Za njim so žalovali vsi prebivalci Cezareje: kristjani, judje in pogani.


Večni Oče, na priprošnjo sv. Bazilija iz Cezareje mi vsadi v srce ljubezen do preprostosti, tišine in uboštva.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nazaj na vrh