Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bereš? Berem!

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 20. 02. 2024 / 07:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2024 / 09:06
Bereš? Berem!
Ana Rupar. FOTO: Osebni arhiv

Bereš? Berem!

Po družbenih omrežjih kroži pomenljiva karikatura dečka pred televizijskim zaslonom in deklice, sklonjene nad knjigo. Za vsakim je senca, za dečkom pravokotnik v velikosti ekrana, za deklico prostran svet gradov, zmajev in vesolja.

V prid branju kimajo številne znanstvene ugotovitve o različnih pozitivnih vplivih, a kljub temu le malo ljudi še poseže po knjigah.

Koliko dejansko še beremo knjige, je pokazala raziskava o bralni kulturi. Polovica Slovencev ne prebere niti ene knjige na leto, druga polovica jih v povprečju prebere deset. Povprečen Slovenec vsako leto kupi dve knjigi. Da je lahko drugače, potrjujejo Norvežani, ki imajo eno najbolj razvitih bralnih kultur – knjige jih bere kar 88 odstotkov. Delež se v zadnjih desetletjih celo povečuje. V povprečju Norvežan domačo knjižnico obogati z desetimi knjigami letno, prebere pa jih kar 15,5. Ljubezen do knjige se začne že v zibki. Tega se Norvežani zelo zavedajo. Če pri nas svojim otrokom bere zgolj tretjina staršev, vsak dan zgolj osmina, jih na Norveškem kar tri četrtine, vsak dan pa dobra polovica.

Kaj, ko bi si jih vzeli za zgled in sledili vodilu blaženega Slomška: »Le kaj pametnega si izvolite v branje, da ne boste časa in denarjev i...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh