Zapri
Iskanje

Bernard

Objava: 04. 07. 2005 / 08:24
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 08:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bernard

Bernard
Bernard, Bernardi, Bernardin, Bernad, Berni, Berno, Beno, Bernd, Bernarda, Bernardka, Bernardina

Opat, cerkveni učitelj

Zavetnik: Je zavetnik cistercijanov, Burgundije in Ligurije, Genove in Gibraltarja; priprošnjik proti otroškim boleznim in obsedenosti, proti okužbam živali, proti viharjem in neurjem, v smrtni uri; je zavetnik čebel, čebelarjev in voskarjev.

Atributi: čebelji panj, križ, lobanja, orodje Kristusovega trpljenja, rožni venec, bel psiček.

V zgodovino svojega reda je vpisan kot »drugi ustanovitelj« cistercijanskega reda. Z dvaindvajsetimi leti se je s tridesetimi tovariši, »cvetom burgundskega plemstva«, pridružil reformirani veji cistercijanov, pri petindvajsetih pa že ustanovil samostan v Clair­vauxu in postal njegov opat. Zaslovel je s svojimi gorečimi pridigami, bil je velik zagovornik obnovitvenih prizadevanj v Cerkvi ter borec za cerkveno edinost in mir.

Ime: Izhaja iz nemškega Bernhard, ki je zloženka iz starovisokonemških besed bero, bern »medved« in hart »močan, drzen«.

Rodil se je leta 1090 na gradu Fontaines pri Dijonu v Franciji, umrl pa 20. avgusta 1153 v Clairvauxu, prav tako v Franciji.

Družina: Bil je tretji izmed sedmih otrok. Njegov oče, vitez Teskelin, je pripadal visokemu burgundskemu plemstvu, mati pa je bila Aleta, rojena de Montbard.

Skupnost: Cistercijani so reformirana veja benediktinskega reda, ki jo je utemeljil sv. Robert, največ pa je k širjenju in organizaciji reda prispeval prav Bernard. Ime imajo po matični opatiji Citeaux v Franciji. Samostanski red je razdeljen na tri enake dele molitve, dela in počitka (ora et labora, moli in delaj).

Kreposti: Bil je skromen, ponižen in preprost. Trideset let je preživel v celici, kjer je lahko sedel ali stal samo sklonjen. Veliko je premišljeval, bil svetovalec znameni­tim osebnostim, a je vedno odklonil vse častne službe, ki so mu jih ponujali, tudi službo škofa.

Dela: Ohranjene so njegove številne pridige in pisma, od večjih del pa imamo v slovenščino prevedene Govore o Visoki pesmi in knjigo Žena, ogrnjena s soncem. 

Upodobitve: Največkrat je upodobljen mladostnih potez v opatskih oz. meniških oblačilih. Njegov najbolj pogost atribut je čebelji panj, drugi pa so še: križ, lobanja, orodje Kristusovega trpljenja, rožni venec, bel psiček. Velikokrat je upodobljen z Marijo, ki odgovarja na njegovo molitev tako, da njegove ustnice maže z mlekom svojih prsi. Pogost je tudi prizor, kako se Bernard in Jezus, ki visi na križu, objemata.

Grob: Do francoske revolucije je bil njegov grob v opatiji v Clunyju, potem pa so njegove posmrtne ostanke prenesli v katedralo v Troyes.

Beatifikacija: Za svetnika ga je 18. januarja 1174 razglasil papež Aleksander III., papež Pij VIII. pa ga je leta 1830 povzdignil med cerkvene učitelje.

Goduje: 20. avgusta.

Pri nas: Na našem ozemlju so nastali trije cistercijanski samostani: najstarejši in še delujoči v Stični (1135), v Vetrinju (1142) ter v Kostanjevici na Krki (1234). V Stični je nastal znamenit Stiški rokopis (zač. 15. stoletja), v Vetrinju pa zapis o ustoličevanju slovenskih vojvod na Koroškem (1286).

Misel: »Reši me, Gospod, ošabnega očesa in nenasitnega srca, ki nemirno hlepi po slavi, ki pripada samo tebi, in zato ne zna ohraniti miru in doseči večne slave.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nazaj na vrh