Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bes Irana usmerjen tudi proti slovenskemu evroposlancu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 27. 10. 2022 / 15:31
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bes Irana usmerjen tudi proti slovenskemu evroposlancu
FOTO: Tatjana Splichal

Bes Irana usmerjen tudi proti slovenskemu evroposlancu

Iran je včeraj uvedel sankcije proti osmim institucijam in dvanajstim posameznikom iz področja Evropske unije. Vzrok za to je podpiranje demokratične opozicije v Iranu. V tej, verjetno lahko rečemo častni družbi pa se je znašel tudi slovenski evroposlanec iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver.

Ukrep te avtokratske islamske republike gre jemati predvsem kot povračilni ukrep zaradi sankcij, ki jih EU pred tem uvedal proti Iranu zaradi nasilnih zatiranj protirežimskih protestov, ki so izbruhnili po smrti Mahse Amini. V njih pa je do sedaj umrlo že več kot 100 ljudi.

Kot je razbrati s spletne strani iranskega zunanjega ministrstva so bili tarča predvsem tisti evroposlanci, ki sodelujejo v neformalni skupini Evropskega parlamenta Prijatelji svobodnega Irana. Na iranskem zunanjem ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da so sankcije uvedli "zaradi njihove podpore terorističnim skupinam, spodbujanja nasilja ter povzročanja nemirov, nasilja in terorističnih dejanj v Iranu".

Zver je na sankcije pravzaprav ponosen

Naš evroposlanec je v svojem odzivu sankcij označil za "absurdni odziv iranskega režima, ki kaže na to, da so moja neprestana prizadevanja in obsodbe nasilja nad iranskim ljudstvom bile slišane".

"To me ne bo ustavilo pri obsojanju nasilja nad iranskim narodom. Evropska unija mora proti iranskemu režimu voditi strožjo politiko in zahtevati spoštovanje človekovih pravic in zaustavitev usmrtitev političnih zapornikov," je še poudaril. Ob tem je iranski režim znova pozval, naj preneha z nasiljem nad svojim ljudstvom in snovanjem terorističnih akcij v tujini.

Večje moči režim nima

Ker je Iranski režim v mednarodnem okolju precej izoliran, hujših posledic za vse "kaznovane" evroposlance ne bo.

Sankcije namreč vključujejo prepoved izdajanja vizumov in vstopa sankcioniranih posameznikov v Iran, (česar ti tako ali tako niso počeli pogosto) ter zaseg njihove lastnine na ozemlju pod jurisdikcijo iranskih oblasti. Slednje pa je vsaj v primeru kaznovanih evroposlancev, povsem brez pomena.

Nalaganje
Nazaj na vrh