Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Betlehemska luč miru nas letos vabi, da vstanemo in svetimo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 12. 2022 / 12:03
Oznake: Božič
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2022 / 19:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Betlehemska luč miru nas letos vabi, da vstanemo in svetimo
V naslednjem tednu bo plamen miru poromal v številne slovenske domove ter nekatere državne in občinske institucije. FOTO: Tatjana Splichal

Betlehemska luč miru nas letos vabi, da vstanemo in svetimo

Jutri bodo slovenski skavti na Dunaju prevzeli Luč miru iz Betlehema. Uradni nosilci Luči miru iz Betlehema bodo plamen ponesli v svoja ognjišča, v nedeljo pa ga bodo prejeli vsi stegi v Sloveniji. Geslo, ki spremlja letošnjo luč miru, je »Vstani in sveti!«

Letošnja poslanica nas med drugim nagovarja z naslednjimi besedami: »Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.«

Še tako majhno dejanje prinaša luč

Letošnja poslanica želi prebuditi vsakega od nas, da bi se zla in težkega v svetu začel zavedati in da bi nato razumel, da je prav to poziv, naj vsak od nas ob tem nekaj naredi. »Ne smemo misliti, da nekaj pomenijo samo velika in pomembna, glasna dejanja politikov in diplomatov, socialnih služb in drugih dobrodelnih institucij. Ne, prav vsako, še tako majhno dejanje, v svet teme prinaša luč«, poudarjajo slovenski skavti.

Nekateri verjamejo, da samo velika moč lahko zadrži zlo. Toda sam sem odkril nekaj drugega. Ugotovil sem, da so to majhne stvari. Vsakdanja dejanja navadnih ljudi, to zadržuje temo proč. Preprosta dejanja dobrote in ljubezni. (J.R.R. Tolkien, Hobit)

Ne sme nam biti vseeno

Skavti nas tako vabijo, naj bo naše prižiganje luči miru letos predvsem v majhnih, vsakdanjih in mimobežnih dejanjih dobrote, »ki jih lahko prezremo, če se ne zavedamo njihovega velikega pomena. Ne sme nam biti vseeno za to, kar se dogaja, dopustiti moramo to lahno ščemenje v prsih, ki nas žene k aktivnemu odzivu. Tako se bo začela med nami zgodba miru, spoštovanja in ljubezni, ki jo vsako leto napišeta božič in njegova glasnica, Luč miru iz Betlehema.«

Majhen plamen, ki preganja temo iz naših življenj. FOTO: Tatjana Splichal

Dobrodelna nota

Tudi v letošnjem letu bodo skavti med 10 in 20 odstotkov sredstev namenili v Sklad Sv. Lucije, ki je v osnovi namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah naših članov. S preostankom zbranih sredstev v dobrodelni akciji bodo podprli šolanje otrok v Liberiji ter pomagali družinam v stiski v Sloveniji.

Misijon v Liberiji

Polovico teh sredstev bodo skavti namenili misijonu v Liberiji, kjer Sabina Kern (bivša skavtska voditeljica v Kranju 1), vodi šolo in skupnost Cenacolo. V misijonu skrbijo za sirote in bolne otroke ter opravljajo veliko delo na področju osnovnega izobraževanja in zdravstvene oskrbe. Prav zaradi sredstev, zbranih v dobrodelni akciji, bo njihova šola preživela tudi to šolsko leto in sprejela še nekaj dodatnih otrok. Več o njihovem delu in iskrici, ki jo prižigajo za tamkajšnje otroke, lahko preberete tukaj. 

Bi radi darovali? Sredstva lahko darujete ob prejemu plamena Luči miru iz Betlehema v vašem izbranem kraju, ali s poslanim SMS sporočilom LUC5 ali LUC10 na 1919 in prispevali boste 5 ali 10 evrov v dobrodelne namene.

Pomoč družinam v stiski

Drugo polovico pa bodo namenili slovenskim družinam, ki se ob naraščajočih stroških in draginji vse pogosteje znajdejo v globokih finančnih stiskah. S pomočjo Karitas ali centrov za socialno delo bodo darove namenili najbolj potrebnim in jim vsaj nekoliko omilili prihajajočo zimo in pomlad.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Vi ste luč sveta
Svetniki
48,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh