Zapri
Iskanje

Binkoštna nedelja

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 10. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2022 / 14:35
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Binkoštna nedelja

Binkoštna nedelja
Manica Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal
Pogovor z dr. Nino Krajnik na binkoštno nedeljo na TV Slovenija je bil posebno doživetje. Razkrila in razložila nam je zmote in paradokse, ki se dogajajo v naši družbi, ter njihov izvor.

Velja za pionirko Lacanove psihoanalize v Sloveniji, kar je še posebej zanimivo. Lacana so nam ves čas prikazovali kot levičarskega filozofa, čeprav je bil deklarirano proti levici. Cenzurirali so ga tako, da so prevajali tekste, ki so jim ustrezali, jih trgali iz konteksta … S pomočjo psihoanalize poskuša razložiti, kako lahko norost enega postane norost vseh. Ne vseh enako, vendar norosti v političnem in kulturnem kontekstu sledi norost vsega sveta.

Ko se je po 12 letih študija v tujini vrnila v Slovenijo, se je tukaj srečala s kulturo onemogočanja in doživela oviranja. »Šlo je za oviranje z več strani in predvsem kroga, ki je v slovenskem prostoru znan pod imenom teoretska psihoanaliza ali lacanovska filozofija.« Najbolj znan predstavnik je Slavoj Žižek. Iz tega kroga izhajajo širši centri moči, ki so bolj politično, ekonomsko usmerjeni in kjer ima posebno vlogo Gregor Golobič. 

Ponazorila je pojem divje svobode, čemur smo priča v današnji družbi, ko si prevladujoče skupine, od kulturnih in političnih do civilnodružbenih, dovolijo sramotiti, etiketirati, dehumanizirati vse, ki mislijo drugače ali jih po njihovem mnenju ogrožajo. V času zadnjih volitev smo to doživljali na zelo brutalen način, samo spomnimo se, katere žaljivke so se uporabljale: nacijanšižem, klerofašizem, svinje, podgane … Vsega tega javnega sramotenja t. i. leva intelektualna elita, danes vladajoča, ni ne preprečila niti se ni od tega oddaljila. V resnici ga spretno uporablja za dosego svojega cilja, to je privatizacija družbene lastnine. Ključni za uspeh privatizacije so protestniki, podrejeni mediji in civilna družba, ki je samo podaljšek leve elite oz. globoke države.

Vsega tega javnega sramotenja t. i. leva intelektualna elita, danes vladajoča, ni ne preprečila niti se ni od tega oddaljila.

Na »privatizacijo« je že v 80. letih prejšnjega stoletja opozoril prof. dr. Lovro Šturm, potem ko je opazil, da je Ante Marković, takratni predsednik Zveznega izvršnega sveta, spremenil zakon o samoupravljanju. Šturm je v tem videl začetek kraje družbene lastnine prek politike, naslonjene na vodilne kadre v podjetjih. Lovra Šturma, akademika, profesorja, ustavnega sodnika, ministra, in njegovega neprecenljivega dela in prispevka slovenski družbi so se na spominskem druženju prav tako na binkoštno nedeljo spominjali njegovi nekdanji kolegi, profesorji, ustavni sodniki. Bil je vizionarski, strokoven, načelen. Človek, ki je vzpostavil visoka merila v pravni razpravi, bil vedno toleranten – vedno z argumenti.

Neprecenljiv je njegov prispevek na področju verske svobode, varstva osebnih podatkov, spoštovanja človekovih pravic. Človeka in njegovo dostojanstvo je vedno postavil na prvo mesto. Bil je rodoljub, človek, ki ga pogrešamo v današnji družbi.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh