Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Birmansko darilo, ki ga ne pozabiš

Za vas piše:
K. K. Č.
Objava: 16. 04. 2024 / 18:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2024 / 08:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Birmansko darilo, ki ga ne pozabiš
Birmanci in njihovi botri na lanskoletnem romanju v Assisiju. FOTO: S. P.

Birmansko darilo, ki ga ne pozabiš

Smo v času podeljevanja zakramenta svete birme. »Kaj podariti birmancu za darilo?« se gotovo sprašujejo mnogi botri. Pater Andraž Arko kot možno darilo predlaga skupno romanje birmanca in botra.

»Gre za izkustvo, ki pusti močan spomin,« je povedal p. Andraž Arko. »Čeprav je tudi neko materialno darilo lahko zelo lepo, se predmeta morda čez čas ne spominjaš več. Tak dogodek, kot pa je skupno romanje z botrom, se ti vpiše globoko v spomin

Kdaj, kam, zakaj?

Med številnimi romanji, ki jih botri lahko izberejo kot darilo, je tudi izlet v Assisi, ko bodo romarji lahko odkrivali življenje sv. Frančiška Asiškega. Tja jih bo popeljala turistična agencija TRUD. Na pot se bodo odpravili z avtobusom iz Ljubljane, in sicer v petek, 28. junija, vrnili pa v nedeljo, 30. junija. Spoznavali bodo lepote mesta Assisi, rojstnega kraja sv. Frančiška in sv. Klare, Perugio, mesto čokolade, ter Cortono, kjer so shranjene relikvije sv. Frančiška.

Birmanci in botri bodo romali po poteh sv. Frančiška Asiškega. FOTO: S. P.

Skupaj bodo hodili po stopinjah in krajih, kjer je živel in oznanjeval ta veliki svetnik. Omenjena mesta so obdana s posebnim duhom in čarom, kar se človeka vsekakor dotakne. »To je vstop v mentaliteto Frančiška ter pogled na to, kako na mladosten način živeti svojo vero,« je poudaril p. Andraž. »Spoznavali bomo kraje, kjer je on živel. Razlika je v tem, da se ne ustavimo samo pri zgodovini in geografiji nekega kraja, ne gre torej le za ekskurzijo. Gre za vstop v globino, ki jo lik sv. Frančiška prinaša.«

Pri romanju gre za vstop v globino, ki jo lik sv. Frančiška prinaša. FOTO: S. P.

Na romanje se lahko prijavite TUKAJ.

Perugia – mesto čokolade

Prvi dan bodo birmanci spoznali Perugio, ki je prestolnica dežele Umbrija in pomembno univerzitetno središče. Ogledali si bodo številne cerkve in posvetne zgradbe iz srednjega veka, slikovito srednjeveško ulico Via Maestà delle Volte ter se posladkali v čokoladnici Perugina, od koder prihajajo bonboni Baci.

Kapela Porciunkula znotraj bazilike Santa Maria degli Angeli. FOTO: S. P.

Assisi – rojstno mesto sv. Frančiška

Drugi dan je posvečen ogledu rojstnega mesta sv. Frančiška Asiškega in sv. Klare. Obiskali bodo baziliko sv. Frančiška in njegov grob, v baziliki bo tudi sveta maša. Sledili bodo še ogledi bazilike sv. Klare, stolnice sv. Rufina, kipa Frančiškovih staršev in glavnega trga s srednjeveškimi palačami ter vodnjakom.

Obiskali bodo tudi cerkev Santa Maria Maggiore, kjer je pokopan blaženi Carlo Acutis, avtor knjige Računalniški genij v nebesih.

Odprt grob blaženega Carla Acutisa. FOTO: S. P.

Kot zanimivost lahko omenimo, da romarje zvečer drugega dne čaka še procesija z lučkami pred baziliko Santa Maria degli Angeli. Znotraj bazilike je kapela Porciunkula, kjer je sv. Frančišek bival s svojimi prvimi brati.

Cortona – relikvije sv. Frančiška

Zadnji dan se bodo zapeljali v Cortono, mestece, ki ga bogati popolnoma ohranjena srednjeveška arhitektura. Posebna znamenitost so glavni trgi, med njimi Trg republike z mestno hišo ter mogočni Signorellijev trg z gledališčem in Pretorsko palačo.

Romanje bodo zaključili z mašo v cerkvi sv. Frančiška, v kateri so shranjene njegove relikvije (njegov habit, blazina, na katero je ob smrti položil svojo glavo, in pergamentno sveto pismo, ki ga je uporabljal) in relikvija svetega križa.

Pri sveti maši. FOTO: S. P.

Lanski udeleženci o romanju

Turistična agencija TRUD je že lani izvedla romanje za birmance. Udeleženci so bili hvaležni za močno izkustvo in priložnost, da so lahko z botri obiskali te lepe kraje.

Ena izmed lanskoletnih birmank je naredila celo video, v katerem si lahko ogledate, kako so se imeli in kaj vse so videli.

Kupi v trgovini

Novo
Nogavice - Pridi sveti duh (bele, modre, rdeče)
Nogavice
7,90€

Povezano potovanje

Apulija z Matero - z avtobusom

Dežela med ostrogo in peto italijanskega škornja

Število dni

5

Naslednji termin

27.04.2024

Nalaganje
Nazaj na vrh