Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bitka za upokojence

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 03. 2023 / 14:07
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2023 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bitka za upokojence
Pavel Rupar in somišljeniki so mobilizirali široko mrežo upokojencev. FOTO: Tatjana Splichal

Bitka za upokojence

Odkar je Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), ki je bila v treh desetletjih domala največja stalnica v slovenskih vladah ne glede na njihovo barvo, aprila lani izpadla iz parlamenta, je bitka za upokojence vse bolj neizprosna.

Da bi utegnili biti njihov pravi zastopnik in sogovornik v Ljudski iniciativi Glas upokojencev Slovenije oziroma Društvu Inštitut 1. oktober, je prepričanih desettisoče udeležencev vseslovenskih shodov upokojencev na Trgu republike v Ljubljani, ki postajajo ciklični (mesečni), prihodnji – tretji po vrsti – se ima zgoditi zadnji dan letošnjega marca.

Brez vidnih strankarskih funkcij

Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije dejansko poskuša biti neideološka glasnica upokojenk in upokojencev. Z izjemo njenega pobudnika Pavla Ruparja, nekdaj vidnega člana in poslanca SDS (od stranke se je pozneje oddaljil) in tržiškega župana, ni nihče od vodilnih predstavnikov iniciative opazen strankarski človek.

Namig o možni stranki

Rupar je na obeh protestih podčrtal, da upokojenci niso levi in desni, temveč zlasti ljudje s podobnimi težavami, spregledani od vsakokratne oblasti. A je pred tednom dni na drugem protestu namignil, da bodo, če v svojih sporočilih ne bodo slišani in upoštevani, razmislili tudi o možnosti preoblikovanja iz civilnodružbene organizacije v stranko.

Ko se vključi Nika Kovač

To pa gre kajpak pošteno v nos varuhom »prave« civilne družbe, ki ima pač v Sloveniji lahko samo en politični in ideološki predznak. Neposredni televizijski prenos drugega upokojenskega protesta jih je spravil na obrate in na bojišče je bilo treba poslati trenutne prvoborc(/k)e leve civilne družbe, Inštitut 8. marec z Niko Kovač na čelu.

Do 12. februarja bolj malo o upokojencih

Do 12. februarja letos, to je manj kot dva tedna po prvem vseslovenskem protestu upokojencev, iz ust glavnih predstavnic inštituta prav veliko besed o upokojencih in njihovem težkem položaju ni prišlo. Očitno pa jih je uspešno mobiliziranje ljudstva s strani Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije podžgalo, da so tudi same stopile v zgodbo.

Tu sem

In sicer z novo kampanjo »Tu sem«, v okviru katere bodo zbirali pričevanja upokojenk in upokojencev o njihovih stiskah. Težko se je znebiti občutka, da je – verjetno sicer dobronamerna – kampanja nastala z namenom čim večje marginalizacije moči in vpliva Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in njihovih protestov.

Pa DeSUS?

Pa DeSUS? Upokojenci so lani končno sprevideli slepomišenje stranke in jo – z 0,66 % glasov – pustili pod parlamentarnim pragom, pred dnevi pa je potapljajočo ladjo zapustil še dosedanji krmar Ljubo Jasnič, menda zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov. Začasno ga je nadomestil Anton Rifelj, dolgoletni župan občine Gornji Grad.

Bandelli in Vodušek

V DeSUS se je v začetku leta, po izstopu iz Gibanja Svoboda, včlanil tudi razvpiti nekdanji poslanec SAB Marko Bandelli, predsedniški stolček pa menda, po poročanju Požareporta, diši tudi znanemu novinarju Vladimirju Vodušku. Redni kongres stranke bo sicer januarja prihodnje leto, kongres na daljavo pa še letos.

Tretjina volilnega telesa

Mimogrede: po podatkih Statističnega urada (SURS) s konca minulega leta se je število upokojencev med prebivalci Slovenije v letu 2021 zvišalo za več kot 2000, tako jih je bilo 1. januarja lani 527.000. Z drugimi besedami: upokojenke in upokojenci predstavljajo skoraj tretjino (31 %) slovenskega volilnega telesa.

Kupi v trgovini

Razprodano
CD-84 Pismo starejšim
Cerkveni dokumenti
2,03€
Nalaganje
Nazaj na vrh