Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov traktorjev v Retečah pri Škofji Loki [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 04. 2023 / 07:13
Oznake: Duhovnik, Maša, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.04.2023 / 13:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov traktorjev v Retečah pri Škofji Loki [FOTO]
Traktorje in kmetijsko mehanizacijo je blagoslovil župnik Branko Potočnik. FOTO: Tomaž Križaj

Blagoslov traktorjev v Retečah pri Škofji Loki [FOTO]

Na današnjo belo nedeljo so v Župniji Reteče pri Škofji Loki dvorišče pred cerkvijo ponovno zavzeli traktorji za vsakoletni blagoslov pred začetkom glavne delovne sezone.

Blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije v Retečah pri Škofji Loki sega tja do leta 2017, ko se je zgodil prvič – ravno tako na belo nedeljo. Takrat si je župnik Branko Potočnik zastavil za cilj, da bi blagoslov postal tradicionalen, a je nato dvakrat – v letih 2020 in 2021 – načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Lani pa so ga iz pomladnih mesecev premaknili na jesen, na zahvalno nedeljo, kot zaključek in zahvalo za dobro sezono.

FOTO: Tomaž Križaj

Odvisni smo od kmetov

»Običajno pa blagoslov izpeljemo kmalu po veliki noči, pred začetkom glavne delovne sezone kmetov. Ravno bela nedelja se je že nekajkrat pokazala za najustreznejši datum, po prvem maju imajo kmetje že prve košnje,« pojasni Potočnik, župnik v župnijah Reteče in Suha pri Škofji Loki, ki se mu je zamisel o blagoslovu traktorjev porodila, »ker smo odvisni od pridelave hrane na kmetih, od kmetov; njihovo delo je težko, zahtevno, tudi nevarno. Čeprav prav veliko nesreč s traktorji ni, je treba vseeno prositi za blagoslov.«

FOTO: Tomaž Križaj

Po blagoslovu druženje

Pred prvo izvedbo je bil župnik Potočnik še v dvomih, a ga je nato zadovoljstvo udeležencev – zadnji so odhajali šele ob petih popoldne – prepričalo, da je blagoslov potreben, prav tako pa tudi druženje in kmečki pogovori. Župnik je sprva razmišljal tudi o spremljevalnem programu, morda kakem predavanju, a je uvidel, da je faranom pomembneje to, da pridejo skupaj in poklepetajo. Običajno se k blagoslovu pripelje okrog 20 traktorjev.

FOTO: Tomaž Križaj

Zavetniki kmetov

Po nedeljski dopoldanski maši je torej na dvorišču med reteško cerkvijo sv. Janeza Evangelista in župniščem kratek blagoslov s kratkimi litanijami k zavetnikom, ki se jim priporočajo kmetje. Med njimi so, kot našteje Branko Potočnik, sv. Štefan (konji), sv. Anton Puščavnik, sv. Jurij, sv. Ambrož (čebele), sv. Lenart, sv. Urban, sv. Frančišek Asiški, sv. Izidor, sv. Rok ... Po blagoslovu pa, kot zapisano, sledi še druženje. Povabljeni so tudi kmetje in ostali verniki iz sosednje Župnije Suha.

FOTO: Tomaž Križaj

Da moči narave in tehnike ne bi nikoli zlorabljali

»Z blagoslovom želimo tudi izraziti Bogu hvaležnost za vse, kar nam daje: za rast in sadove na naših poljih, njivah, travnikih, gozdovih, za sadove tehnike. V njegove roke bomo položili ves naš trud, svojo radost, ki nam jo naše vsakdanje delo prinaša, pa tudi naše skrbi in razočaranja, ko nam stvari ne tečejo, ko bi si želeli. Blagoslov pa je tudi prošnja za varstvo pred nezgodami in da moči narave in tehnike ne bi nikoli zlorabljali ter da bi znali v življenje stopati z vero in zaupanjem,« je ob blagoslovu še dejal reteški župnik.

Kupi v trgovini

Miklova Zala in uporni kmetje
Proza
12,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh