Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blažena Agatangel in Kasijan

Objava: 28. 07. 2010 / 07:45
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blažena Agatangel in Kasijan

Blažena Agatangel in Kasijan

Atributi: kapucinski habit, palma mučeništva,veriga

Poti obeh kapucinskih bratov, Agatangela in Kasijana, sta se združili leta 1633 v Kairu, kjer sta delovala za svoj red in bila do mučeniške smrti ves čas najtesnejša sodelavca, zato ju tudi vedno imenujejo in upodabljajo skupaj. Agatangel je redovno ime Frančiška Nouryja. Prevzel ga je, ko je dvajsetleten vstopil v kapucinski noviciat. Po študiju in posvečenju je sprva deloval v skupini pridigarjev, ki so poskušali obnoviti versko edinost v protestantskih pokrajinah, kmalu pa je bil poslan za misijonarja na Bližnji vzhod v Alepp, kasneje pa v Libanon, kjer je med drugim pomagal pri prevajanju Svetega pisma v arabščino. Njegovi predstojniki pa so kmalu spoznali, da bi lahko uspešno pomagal misijonu v Kairu, ki je bil v težavah, in bi obenem novim misijonarjem pripravljal pot v Abesinijo (Etiopijo). V Kairo mu je istočasno, s še enim sobratom, prišel na pomoč Kasijan. Ta je h kapucinom vstopil star šestnajst let, v Kairu pa sprva deloval bolj v ozadju, saj ni znal arabskega in etiopskega jezika. Agatangel pa je, nasprotno, obvladal več jezikov, tako da se je dobro znašel v pisani družbi ljudi različnih narodnosti v svetovljanskem Kairu. Poleg dela z njimi se je zlasti posvetil koptom (ločenim kristjanom), ki se jim je želel čim bolj približati in jih pripeljati nazaj v rimsko Cerkev. Bil je precej uspešen, nekaj časa je preživel celo med njihovimi menihi, a so drugi dogodki (tudi tragični) ves njegov uspeh izničili. Na trenutke se je sicer zdelo, da jima bo s Kasijanom uspela narediti velik korak k zbližanju, a se je zaradi zavlačevanja v Rimu vse žalostno končalo. Medtem sta namreč poromala v Sveto deželo, ob vrnitvi pa nista vedela, da je v deželi (po zaslugi spletk nekega nemškega luterana, zdravnika) začel veljati zakon, po katerem so vsakega katoliškega duhovnika ali škofa, ki je poskušal priti v Abesinijo, takoj prijeli, sodili in obsodili na smrt. Tako so tudi Agatangela in Kasijana na meji prijeli in zaprli. Mesec dni sta stradala v zaporu, potem pa so ju privezali muli na rep in ju gnali v prestolnico Godnar. Tu sta bila, ker nista hotela odpasti od vere, obsojena in usmrčena tako, da so ju obesili na njuna lastna pasova.

Ime: Agatangelovo krstno ime je bilo Frančišek (po sv. Frančišku Asiškem), ime Kasijan pa je ime stare rimske rodbine, izhaja pa iz latinske besede cassus »prazen, zaman«.

Rodila sta se: Agatangel 31. julija 1598 v mestu Vendôme v Franciji, Kasijan pa 15. januarja 1607 v Nantesu, prav tako v Franciji,
umrla pa oba 7. avgusta 1638 v Adis Abebi v Etiopiji.

Družini: Agatangel (Frančišek) Noury se je rodil v številni, dobro stoječi družini, njegov oče je bil predsednik mestne skupščine, dober kristjan in ustanovitelj kapucinskega samostana; Kasijan Vaz Lopez pa je bil po rodu Portugalec, iz trgovske družine, imel je sestro dvojčico.

Zavetnika:Nimata posebnega patronata.

Upodobitve: Upodabljajo ju skupaj, v kapucinskem habitu in s palmo mučeništva v rokah. Najpogosteje pa sta upodobljena kot ujetnika z verigami, obsojena na smrt.

Beatifikacija: 23. oktobra 1904 ju je papež Pij X. imenoval za blažena.

Godujeta: 7. oz. 11. avgusta (po frančiškanskem koledarju).
Nazaj na vrh