Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Jezusova (Maria Lopez de Rivas)

Objava: 12. 09. 2021 / 08:37
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Jezusova (Maria Lopez de Rivas)

Marija Jezusova (Maria Lopez de Rivas)

Karmeličanka, mistikinja, blažena

Zavetnica: Nima posebnega patronata, lahko pa bi bila priprošnjica duš v vicah.

»Hčere, pošiljam vam postulantko z doto 5.000 cekinov, a vam zagotavljam, da je njen značaj takšen, da bi z veseljem dala zanjo 50.000 cekinov.« S temi besedami in z notranjim uvidom je sv. Terezija Avilska v svoj red sprejela mlado Marijo Lopez de Rivas, ki je njeno zaupanje s svojim svetniškim življenjem več kot upravičila. Terezija ji je tako zaupala, da je smela pregledati in popraviti njeno delo »Notranji grad«.

Ime: Maria je latinska oblika hebrejskega imena Mirjam. Razlag imena je veliko: »tista, ki jo ljubi Bog«, »razsvetljevalka«, »gospa, vzvišena«.

Rodila se je 18. avgusta 1560 v Tortanedu v Španiji, umrla pa 13. septembra 1640 v Toledu, prav tako v Španiji. 

Družina: Rodila se je v bogati družini Antona Lopeza de Rivas in Elvire Martinez Rubio. Bila je edinka, saj je komaj štiriletna izgubila očeta. Ker se je mati spet želela poročiti, so jo vzgajali stari starši.

Skupnost: S sedemnajstimi leti je 11. avgusta 1577 vstopila v samostan bosonogih karmeličank v Toledu in tam preživela 63 let svojega bogatega redovnega življenja.

Službe: Na začetku je opravljala službo zakristanke in bolniške strežnice, nato pa je sprejela vodenje novink in kmalu postala tudi priorica. Obe službi je morala kasneje še večkrat prevzeti.

Mistikinja: Jezus je uslišal njeno gorečo željo, da bi zanj trpela, in ji podelil stigme na rokah in nogah ter bole­čine trnjeve krone na glavi. Bila je deležna številnih mističnih izkušenj, pogovorov z Jezusom, doživljala pa je tudi trenutke zapuščenosti in preizkušenj »tem­ne noči«.

Obsodba: Leta 1600 so ji bile na podlagi obrekovanja ljubosumne sosestre odvzete vse službe; kar dvajset let je morala preživeti v osami, Marija pa je to sprejela z olajšanjem in radostjo.

Priprošnja: Kanonika Gašperja Carillo, ki je živel vse prej kot krepostno in zgledno, je v koru zadela možganska kap. Marija se je takoj ponudila, da zanj trpi, samo da bi mu bilo odpuščeno. Bila je uslišana, saj se je toliko zavedel, da se je spovedal in prejel sveto popotnico. Dva dni po smrti pa se ji je prikazal, ovit s plameni, in jo prosil, naj še naprej posreduje zanj. Od takrat je Marija začela čutiti čudne bolečine po vsem telesu. Po treh mesecih neznosnega trpljenja se ji je prikazal Jezus in ji rekel: »Izberi si, kaj želiš: da ozdraviš in me obiščeš v novozgrajeni cerkvi ali se mi pridružiš v nebesih in s seboj poneseš dušo duhovnika Carilla, ki bo v vicah toliko časa, dokler ti ne prideš v nebesa.« Njen preprost odgovor je bil: »Gospod, raje umrem.«

Duhovnost: Bila je velika častilka Deteta Jezusa, Srca Jezusovega, Marije in evharistije.

Čudeži: Na njeno priprošnjo je leta 1915 ozdravel trimesečni vodenoglavi otrok, leta 1917 pa dvajsetletno tuberkulozno dekle.

Upodobitve: Njene upodobitve prikazujejo starejšo redovnico v karmeličanski redovni obleki s križem v roki.

Beatifikacija: Za blaženo jo je 14. novembra 1976 razglasil papež Pavel VI.

Goduje: 13. septembra.

Misel: »V trpljenju ljubi in v ljubezni trpi!«

Nazaj na vrh