Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blažena Marija Terezija Scherer

Objava: 14. 07. 2016 / 07:28
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blažena Marija Terezija Scherer

Zavetnik: svoje družbe.

Blažena Marija Terezija Scherer, soustanoviteljica sester sv. Križa

Šele ob njeni smrti se je pravzaprav videlo, kolikšen sloves je uživala ta tiha žena v Evropi. Pripisovali so ji mnoge zveneče nazive in jo imenovali »spomenik vere in junaške krščanske trdnosti«, »kraljica ljubezni«, »ena najizrednejših ženskih likov, s katerimi se lahko ponaša Švica« ipd. Ni čudno, da je zato že ob smrti slovela kot svetnica in so se mnogi začeli obračati k njej in se ji priporočati.

Ime: Krščena je bila na ime Ana Marija Katarina.

Rodila se je 31. oktobra 1825 v švicarskem kantonu Luzern v kraju Meggen,

umrla pa 16. junija 1888 v Ingenbohlu, prav tako v Švici.

Družina: Oče Karel Jožef in mati Ana Marija, roj. Sigrist, sta bila preprosta kmeta. Katarina je bila četrta od sedmih otrok. Ker ji je oče kmalu umrl, jo je mati dala v vzgojo svojima dvema samskima bratoma, Feliksu in Jožefu.

Mladost: Katarina se je v družino Sigrist hitro vživela, bila je bistra in nadarjena deklica. Mati jo je kasneje poslala v Luzern, da bi se v bolnišnici naučila gospodinjstva. Tu je pri delu z reveži in bolniki hitro dozorela in začela iskati svoje življenjsko poslanstvo.

Poklic: Katarino je privlačil deviški stan, ni pa nameravala postati redovnica. Jasneje je spoznala božji klic na romanju v Einsiedeln in ob srečanju s p. Teodozijem Florentinijem.

Družba: 27. oktobra 1845 je s še štirimi sestrami izrekla redovne zaobljube v samostanu Wurmsbach pri Zürichu v novi Družbi usmiljenih sester sv. Križa. Njen ustanovitelj je kapucin p. Teodozij, Marija Terezija (njeno redovno ime) pa velja za soustanoviteljico. Sestre so se posvečale vzgoji mladine od mladih let do poklicne izobrazbe, da bi skrbele za bolnike, zapuščene, sirote in jetnike. Skupnost se je hitro širila, ob smrti s. Marije Terezije je bilo v družbi skoraj 1600 sester, danes pa jih je v 17 državah po vsem svetu okoli 3900.

Grob: Njeni posmrtni ostanki ležijo v kapeli poleg kora samostanske cerkve v Ingenbohlu.

Zadnje besede: »Nebesa, nebesa!«

Zavetnica: svoje družbe.

Upodobitve: Na upodobitvah lahko vidimo ženo v zrelih letih, z očali, v običajni črni redovni obleki z belim ovratnikom in naglavnim pokrivalom ter preprostim naprsnim križem.

Čudež: Triletna deklica Bruna je med odmorom padla v globok bazen in tam ležala dve uri. Zdravnik je po neuspelem oživljanju razglasil smrt zaradi utopitve, sestre pa so pod dekličino glavo položile relikvije matere Marije Terezije in molile. Deklica je odprla oči in začela dihati, naslednji dan pa je bila že popolnoma zdrava.

Beatifikacija: Za blaženo jo je papež Janez Pavel II. razglasil 29. oktobra 1995.

Goduje: 16. junija.

Pri nas: Pred drugo svetovno vojno so sestre sv. Križa delovale v različnih krajih po Sloveniji, danes pa so samo še v Mali Loki pri Ihanu.

Misel: »Z Bogom in za Boga se da veliko narediti.«

Splet: http://www.scsc-ingenbohl.org.
Nazaj na vrh