Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo tudi Slovenija kmalu brez menstrualne revščine?

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 12. 08. 2022 / 08:57
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2022 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo tudi Slovenija kmalu brez menstrualne revščine?
Postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov v javnih ustanovah na vladi podpirajo. FOTO: Unsplash

Bo tudi Slovenija kmalu brez menstrualne revščine?

Vlada podpira postopno uvajanje brezplačnih higienskih pripomočkov v javnih ustanovah in bo preučila možnost financiranja nakupa higienskih pripomočkov za ženske. K temu sta pred dnevi pozvali dijaška in študentska organizacija, pobuda pa je naletela na različne odzive.

Dijaška in študentska organizacija sta pred nekaj dnevi na vlado, ministrstvi za delo in šolstvo ter Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) naslovili poziv k zagotavljanju brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov v sanitarijah izobraževanih ustanov ter drugih javnih objektih.

»Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba,« so poudarili v sporočilu za javnost, navaja STA. »Tako kot pričakujemo, da sta v toaletnih prostorih na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi ženski higienski pripomočki. Dostop do menstrualnih izdelkov je namreč temeljna človekova potreba,« so še poudarili.

FOTO: Unsplash

Pozivi v preteklih letih

V zadnjih letih se je sicer v Sloveniji pojavilo več podobnih pozivov. Mladi forum in Ženski forum SD sta že lani marca izpostavila, da mora marsikatera ženska v času zdravstvene krize ob epidemiji covida-19 varčevati pri nakupu higienskih vložkov in drugih tovrstnih pripomočkov. Vladi sta zato predlagala, da v vseh javnih izobraževalnih ustanovah zagotovi brezplačne higienske pripomočke za ženske.

Kot rezultat tega so od maja lani pripomočki manj obdavčeni. DDV se za omenjene izdelke obračuna 9,5-odstotna stopnja in ne več 22-odstotna. 

Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec sta zato letos ob dnevu žensk pozvala odločevalce, naj poskrbijo za dodatno znižanje DDV na menstrualne pripomočke. 

Konec tabujev

Na vladi so mnenja, da bi s tem znatno pripomogli tudi k razbijanju tabujev in stigmatizacije na področju reproduktivnega zdravja žensk.

Vsaka ženska v svojem življenju porabi povprečno 17 tisoč tamponov ali vložkov, za kar odšteje skupno okoli tri tisoč evrov.

Gre za enega do načinov, s katerim lahko po njihovih navedbah kot družba posredno vplivamo na zmanjševanje revščine, prispevamo k bolj vključujočemu šolskemu okolju, s tem pa omogočimo zvišanje otroške in mladinske blaginje.

Po svetu to že obstaja

Kot prvi so brezplačne higienske izdelke uvedli Škoti leta 2018. Sledilo jim je celotno Združeno kraljestvo, enako tudi Nova Zelandija. V avstrijski prestolnici – na Dunaju, so lani s pilotnim projektom Rdeča škatla bili brezplačni izdelki na voljo štiri mesece, vsem ženskam in dekletom ter pa socialno šibkejšim.

Menstrualna revščina preplavila družbena omrežja

Pobuda študentske in dijaške organizacije je, tako kot večina drugih, med twiteraši in drugimi uporabniki družbenih omrežij na različne odzive. Od teh, ki ji ploskajo in zagovarjajo predlog, ki bo »13-letnico spravil iz zadrege, da ji ne bo treba prosjačiti pri prijateljicah. Hkrati poudarjajo, da je predlog dostopa do brezplačnih menstrualnih higienskih pripomočkov omejen na javne ustanove, bolnišnice in šole.« 

Do teh, ki opozarjajo na populizem, ki ga podpira vlada, ki dviga davke in niža plače. 

Oglasila se je tudi slovenska pisateljica Milena Miklavčič, ki - kot je zapisala - sodi v generacijo, ki sprva vložkov (za enkratno uporabo) še ni uporabljala, imeti menstruacijo pa je bilo tabu. »O tem se ni govorilo, bilo je dejstvo, ki se mu dekleta in ženske nismo mogle izogniti, « je zapisala in nadaljevala: »Te dni beremo, da bi morali biti vložki brezplačni. No, tudi hrana bi morala biti brezplačna, pa elektrika, pa oblačila, čevlji ... Pa niso. Vse skupaj se le draži, pa plače se nižajo in davki nabijajo do zvezd in nazaj ...«

Še obširneje se je proti predlogu razpisala Nataša Marc Mahnič, na facebooku znana kot »Moška reševalka«. »Ne vem ali te naše influencerke se hecajo iz bolnih, izkoriščajo sistem, so razvajene ali dejansko preprosto verjamejo, da so toliko boge, ker so zdrave, da jim vložki (kateri so mimogre cenejši od vseh njihovih cigaret, alkohola in žurk), pripadajo?!« je zapisala in opozorila, da menstruacija ni bolezen ter dodala, da če komu, potem brezplačni higienski pripomočki pripadajo starostnikom in socialno ogroženim.


Nalaganje
Nazaj na vrh