Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bohinjska kraljica, prva med smrekami [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 06. 2021 / 22:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2021 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bohinjska kraljica, prva med smrekami [VIDEO]

Bohinjska kraljica, prva med smrekami [VIDEO]

Njen prsni premer po novem meri 169 cm, visoka pa je 47 metrov.

Bohinjska kraljica je najdebelejša smreka v Bohinju in v Sloveniji. FOTO: Anika Odar



Bohinjska kraljica, najdebelejša smreka v Bohinju, je hkrati tudi najdebelejša znana smreka v Sloveniji. To je potrdila tudi ekipa gozdarjev Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta Slovenije in arboristov.

Odkrita leta 1993

Bohinjsko kraljico sta leta 1993 odkrila blejska gozdarja Lojze Budkovič in Marko Gašperin. Tedaj je njen prsni premer – to je premer drevesa na prsni višini oziroma 130 centimetrov od tal – znašal 159 centimetrov in že takrat je bila to najdebelejša smreka v Bohinju.



Danes še mogočnejša

Danes je še mogočnejša. Njen prsni premer po novem meri 169 centrimetrov, je ugotovila letošnja izmera na pobudo gozdne načrtovalke Lucije Odar z Odseka za načrtovanje razvoja gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije, Območni enoti Bled.

Visoka 47 metrov

Arborista Rok Kozjek Mencinger in Gašper Finžgar sta splezala na smreko, ki raste v gozdu v lasti Nadškofije Ljubljana, in z merilnim trakom izmerila njeno višino (47 metrov) in premere drevesa po odsekih. Volumen debla znaša 31,6 kubičnih metrov.

Starost ocenjena na 200 let

Na podlagi odvzetega izvrtka, za kar je poskrbel dr. Jernej Jevšenak z Gozdarskega inštituta Slovenije, je starost bohinjske kraljice ocenjena na 200 let. Podatki bodo na voljo tudi za nadaljnje dendrokronološke analize Gozdarskega inštituta.


Starost bohinjske kraljice je ocenjena na 200 let. FOTO: Anika Odar


Uspešno kljubuje vremenu in podlubnikom

Bohinjska kraljica, glede na dimenzije, dobro prirašča in bo njen premer, tako je pričakovati, v prihodnosti še zrasel. Je vitalna in je uspešno kljubovala vsem dosedanjim vremenskim nevšečnostim in napadom podlubnikov.

Na južni strani Bohinjskega jezera

V Sloveniji so najdebelejša drevesa zavarovana kot naravne vrednote, njihov register pa vodi Zavod za varstvo narave. Bohinjska kraljica raste na nedostopnem terenu na nadmorski višini 1300 metrov na južni strani Bohinjskega jezera, o njej so na Zavodu za gozdove v sodelovanju s Turizmom Bohinj posneli tudi dokumentarni film.


Bohinjska kraljica dobro prirašča in bo njen premer, tako je pričakovati, v prihodnosti še zrasel. Je vitalna in je uspešno kljubovala vsem dosedanjim vremenskim nevšečnostim in napadom podlubnikov. FOTO: Anika Odar


Teden gozdov

V zadnjem majskem tednu je v Sloveniji potekal tudi vsakoletni Teden gozdov, ki povezuje vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd, in širši javnosti predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo.

Načrtno z gozdom

Letošnje geslo je bilo »Načrtno z gozdom«, glavna tema je bila načrtovanje razvoja gozdov, izpostavljeni temi pa še gozdne učne poti in velike zveri. Blejska območna enota Zavoda za gozdove je med drugim izpeljala virtualno razstavo likovnih del »Sledi v gozdu«.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh