Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolčina: Pahor je bil človek z veliko začetnico

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 06. 2022 / 15:15
Oznake: Kultura, Maša
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2022 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolčina: Pahor je bil človek z veliko začetnico
Med sveto mašo ob slovesu od Borisa Pahorja. FOTO: Mitja Volčanšek/STA

Bolčina: Pahor je bil človek z veliko začetnico

Na tržaškem pokopališču sv. Ane se je več sto ljudi poslovilo od pisatelja in akademika Borisa Pahorja. Duhovnik Karel Bolčina je v homiliji med drugim poudaril, da je bil Pahor »očak in narodnjak, velik humanist in prerok, človek z veliko začetnico«.

Pahorju so se med drugim poklonili številni vidni predstavniki iz sveta kulture in politike, mnogi z obeh strani meje pa so naklonjenost do pokojnika izkazali tudi z vpisom v žalno knjigo.

FOTO: Alen Salihovič

Pahor kot Job, ki ga je Bog preizkušal

Pri maši, na kateri je bil prisoten tudi tržaški škof Giampaolo Crepaldi, je duhovnik Karel Bolčina v svoji homiliji dejal, da je bil Pahor »očak in narodnjak, velik humanist in prerok, človek z veliko začetnico«. Pahorja je primerjal s svetopisemskim Jobom, ki ga je Bog preizkušal, navaja STA. »Veliki pričevalec tragedij preteklega stoletja« Boris Pahor, za katerega se zdi, da je Job njegova prapodoba, je tako vzel v roke črnilo in papir in začel pisati o svojem razočaranju in upanju, o trpljenju in odrešenju, o grenkobi in tolažbi, je izpostavil Bolčina.

FOTO: Alen Salihovič

Bolčina je med Pahorjevimi talenti v ospredje postavil »talent neuničljivega prenašalca fizičnega in moralnega trpljenja skozi desetletja, ki ga je unovčil z vztrajnim vabilom k miru, sožitju, spravi, svobodi in široki kulturi razgledanosti«.

Celotna homilija Karla Bolčine je na voljo v priponki.

Homilija Boris Pahor.doc

Pogrebne slovesnosti so se med drugim udeležili (z leve): ministrica za kulturo Asta Vrečko, ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, slovenska senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

»Bodimo evropski po duhu, ampak ne pozabimo na svoj obraz«

Slovenska senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc je ob robu pogrebne slovesnosti ugotavljala, da je bila v Pahorju »najprej in najbolj prisotna tista narodna zavest, pripadnost, ampak v duhu Kosovela: bodimo evropski po duhu, ampak ne pozabimo na svoj obraz«. To je bila po njenem tudi Pahorjeva velika modrost: »Tudi v zavesti, da smo v Evropi enakopravni in da so vsi narodi v Evropi pravzaprav manjšine.«

FOTO: Alen Salihovič

Pahor se je rodil leta 1913 v slovenski družini v Trstu. Med drugo svetovno vojno se je pridružil osvobodilni fronti, leta 1944 so ga nemške oblasti poslale v koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Pozneje je bil deportiran še v druga taborišča.

FOTO: Alen Salihovič

Arčon: Končuje se zgodovinska era

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da se s slovesom Borisa Pahorja končuje zgodovinska era. »Čas, ki je bil za prebivalce območja na meji med Slovenijo in Italijo globoko boleč, a nam je prinesel tudi preseganje bolečine in konfliktov. Vstop v novo obdobje sožitja in razumevanja ne bi bil mogoč brez intelektualnega in duhovnega horizonta, ki nam ga je odpiral Boris Pahor.« Ob tem je še dodal, da bomo pisatelju, ki je bil velik Slovenec, velik Tržačan, velik Evropejec, večno hvaležni.

Kupi v trgovini

Boris Pahor: V žrelu Udbe
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh