Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolniki in vstajanje pri maši

Za vas piše:
Franc Šuštar
Objava: 28. 07. 2022 / 07:21
Oznake: Cerkev, Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 08:05
Bolniki in vstajanje pri maši
Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof. FOTO: Tatjana Splichal

Bolniki in vstajanje pri maši

Zakaj je treba tolikokrat vstajati pri maši? Za nas starejše z bolnimi sklepi je to zelo težko. Če pa človek ne vstane, ga vsi gledajo, zakaj sedi. Od marsikaterega starejšega sem že slišal, da bi bilo lepo iti k maši, če ne bi bilo toliko vstajanja. Posebej je to težko, če so samo stoli, kot recimo zunaj na Brezjah; brez ženine pomoči ne morem vstati. Lahko bi škofje izdali okrožnico, da stari ljudje lahko sedijo, če imajo težave z vstajanjem. (Jože)

Spoštovani gospod Jože! Zahvaljujem se vam za vprašanje, ki ste ga postavili in se ob njem prepoznajo mnogi verniki, predvsem ostareli in bolni. V juniju je bilo tradicionalno romanje bolnih in ostarelih pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Takšna srečanja so tudi po vseh naših župnijah vsaj enkrat na leto, ko se zberejo ostareli, bolni in onemogli pri maši. Takrat ni nobene težave, kako človek sodeluje pri maši s svojimi telesnimi držami. Zadrega pa nastane pri rednih mašah, ko želite ob delavnikih in nedeljah običajno sodelovati, tako kot vsi drugi verniki. Če so težave v sklepih ali drugem telesnem počutju, ki otežujejo običajno sodelovanje s telesnimi držami pri maši, je razumljivo, da sodelujete samo toliko, kolikor zmorete.

Slovenski škofje so leta 2003 v izrednem pastirskem pismu »Telesne drže pri sveti maši«, objavljenem v Sporočilih slovenskih škofij februarja 2003 (e-povezava: http://katoliska-cerkev.si/dokumenti/bogoslužje), podali navodila za vse vernike, da bi bili...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh