Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolnišnični duhovniki odločno nasprotujejo evtanaziji

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 10. 07. 2023 / 12:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2023 / 14:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolnišnični duhovniki odločno nasprotujejo evtanaziji
Bolnišnični duhovniki odločno nasprotujemo predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Bolnišnični duhovniki odločno nasprotujejo evtanaziji

Bolnišnični duhovniki, odgovorni za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), so se zbrali na posebnem letnem srečanju, ki je vedno namenjeno krepitvi njihovega znanja in duhovnega poslanstva. Tokrat so se odločno zavzeli proti predlaganemu Zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Srečanje je med drugim ponudilo priložnost za bogato izmenjavo izkušenj med duhovniki, ki so aktivni v bolnišnicah in se vsakodnevno soočajo z izzivi duhovne oskrbe bolnikov. Bolnišnični duhovniki so se dotaknili tudi aktualnega, etičnega in moralnega problema v zdravstvu in duhovni oskrbi.   

Odločno nasprotovanje predlogu zakona

Letos so srečanje namenili obravnavi etično sporni zakonodajni, pobudi za legalizacijo medicinske zastrupitve bolnih in ostarelih oziroma medicinskega samomora. »Bolnišnični duhovniki odločno nasprotujemo predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.« 

Kvaliteta družbe se ne sme nikoli meriti po tem, koliko ljudi bomo zastrupili, temveč po tem, kako bomo solidarni s tistimi, ki so nemočni in potrebni pomoči. (Miro Šlibar, odgovoren za pastoralo zdravja SŠK)

Pogajati, ne pa zastrupljati 

Ob tem poudarjajo, da pri svojem delu nikoli ne srečajo bolnikov, tudi v veliki telesni in duševni stiski, ki bi si želeli medicinske zastrupitve, bodisi z evtanazijo oziroma medicinskim samomorom. Poleg tega poudarjajo, da je naloga bolnišnice in zdravstvenega osebja, da bolnikom lajšajo bolezni in trpljenje, duhovnikova pa, da nudijo duhovno in zakramentalno podporo.

»Prepričani so, da hudo bolni in ostareli potrebujejo skrb in najboljšo zdravstveno oskrbo ter da ni nobene potrebe, da bi bolnišnice in domove za starejše spremenili v ustanove za izvajanje medicinskih zastrupitev oziroma samomorov,« je zapisal Miro Šlibar, odgovoren za pastoralo zdravja na SŠK z bolnišničnimi duhovniki in duhovniki domov za ostarele.

Nalaganje
Nazaj na vrh