Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bosi v poletju

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 20. 07. 2021 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 09:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bosi v poletju
Skozi stopala naše telo pridobi ogromno senzoričnih informacij, hoja je bolj aktivna, kakovost gibanje in drža telesa pa boljša. FOTO: Pexels

Bosi v poletju

Poletje zaradi visokih temperatur kar vpije po lahkotnejši garderobi, lahka obuvala pa prijajo tudi naših stopalom. Slednjih se radi vsaj v udobju našega doma kar v celoti znebimo.

O blagodejnih učinkih bose hoje in kako stopala nanjo privaditi, smo vprašali diplomirano fizioterapevtko Špelo Gorenc Jazbec in specialistko razvojno nevrološke obravnave.

Bosi ali obuti – fiziološka razlika?

Hoja v obuvalu nas do neke mere prisili v določen vzorec hoje, saj nas fizično omejuje in vsiljuje določen položaj stopala, to pa lahko vpliva na vzorec našega gibanja, hoje in drže telesa. Pri bosi hoji ima stopalo neomejeno prostora, da se na podlago prilagodi, se nanjo lažje in bolj uravnotežnostno odziva, obenem o podlagi dobimo več informacij, kar nam omogoča tudi boljši odziv tako stopal kot telesa.

Raje bosi …

Bosa hoja vpliva na boljšo kakovost gibanja in drže telesa, takšna hoja je tudi bolj aktivna, tako stopala kot celotno telo delujejo na višjem nivoju. A tega se ne zavedamo, ker ta proces deluje na nezavedni ravni. Poleg naštetih koristi, ne smemo pozabiti tudi tega, da bosa hoja zelo pozitivno vpliva na razvoj možganskih povezav, ki vplivajo na spomin, učenje, koncentracijo, koordinacijo, … Tako da je bosa hoja izjemno koristna iz več vidikov. Še posebej je to pomembno pri dojenčkih, malih otrocih, ki s hojo šele začenjajo.

Stopala odraslih bose hoje niso več vajena, zato se različnim podlagam prilagajajmo postopoma. FOTO: Pexels

Vir senzoričnih informacij

Pri dojenčkih in otrocih lahko zelo dobro vidimo kako občutljiva so lahko naša stopala in da tukaj ne gre drugače, kot da s ponavljanjem in veliko bose hoje to občutljivost zelo dobro izkoristimo. Z obutvijo odvzamemo ogromno senzoričnih informacij, ki jih lahko pridobimo preko stopal, kar je spet zanimivo ob primeru otrok, ki želijo čevlje, ko jim jih prvič obujemo, sezuti. Zato je pri starejših otrocih in odraslih ponovno začeti z boso hojo oziroma vsaj več bose hoje, na začetku res malo neprijetno, ker je nismo več vajeni. »Oziroma so se naša stopala v čevljih razvadila in smo preveč občutljivi na morebitne moteče dejavnike na podlagi. Mogoče je za začetek najbolje začeti res na čim bolj ravni podlagi, potem pa grobost podlage, vedno bolj stopnjujemo, dokler nam to ne predstavlja več težave.«

Praktični nasveti

Seveda je težko izvedljivo, da bomo bosi hodili kar povsod. Je pa zaželjeno, da vsaj po stanovanju, domačem vrtu ali dvorišču hodimo bosi.

Pri tem skušajmo zajeti čim bolj različne površine, od mehkih do trših, gladkih do bolj grobih. Med poletjem je tudi hoja po kamenčkih na plaži, odličen trening. (Špela Gorenc Jazbec)

Nalaganje
Nazaj na vrh