Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boštjan Anko – gozdar pred svojim časom

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 03. 01. 2024 / 06:30
Oznake: Družba, Knjiga
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2024 / 07:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boštjan Anko – gozdar pred svojim časom
Zbornik študij o gozdarju dr. Boštjanu Anku je uredil dr. Peter Skoberne, s predstavitve v Ljubljani 21. decembra. 2023. FOTO: Ivo Žajdela

Boštjan Anko – gozdar pred svojim časom

Slovenska matica je v zbirki Razprave in eseji izdala zbornik Gozdar pred svojim časom. Študije Boštjana Anka z odmevi ter kratki roman Ferija Lainščka Življenje nima naslova.

Boštjan Anko VIR: knjiga / Marko Simić

Osnovno izhodišče zbornika Gozdar pred svojim časom. Študije Boštjana Anka z odmevi je bilo izbrati in predstaviti temeljne prispevke prof. dr. Boštjana Anka (1939–2013), prikazati njegov način razmišljanja, opozoriti na njegova dognanja in modrosti, raztresene po številnih objavah, ter olajšati dostop do njegovih del. Zbornik, uredil ga je dr. Peter Skoberne, tako predstavlja celovito osebnost in posledično tudi celovito življenjsko delo.

Lepota, pestrost in mistika gozda

Urednik Peter Skoberne je zbornik oblikoval v posamezne vsebinske sklope, v katerih se zrcali vsa lepota, pestrost in mistika gozda z opisovanjem posameznih dreves, rastlin, živali, listov, vonjav in glasov. Ankovo delo je še najbolj primerljivo s to celovito predstavo gozda, tudi v časovnem okviru. Globoko v sebi se je namreč zavedal, da je današnji gozd sad odločitev in dejavnosti prejšnjega rodu ter da sam ne bo užil dosežkov svojega poslanstva, temveč da je njegovo delo dar naslednji generaciji.

Vsebina knjige je v priloženem kazalu.

Feri Lainšček: kratki roman Življenje nima naslova

S kratkim romanom Ferija Lainščka Življenje nima naslova je Slovenska matica po stopetih letih oživila svojo zbirko Zabavna knjižnica, v kateri so do leta 1918 izhajala krajša leposlovna besedila večinoma slovenskih, včasih tudi drugih slovanskih narodov.

Kot je pojasnila urednica založbe in avtorica spremne besede dr. Ignacija Fridl Jarc z oživitvijo zbirke pred začetkom leta 2024, s katerim vstopajo v praznovanje častitljive 160-letnice Slovenske matice kot najstarejše posvetne slovenske kulturne in znanstvene ustanove, pa Zabavni knjižnici niso nadeli le nove zunanje podobe, temveč so jo tudi vsebinsko namenili le za izvirna nova slovenska literarna dela za otroke in mladino.

»Čeprav naslov Zabavna knjižnica in logotip z odprto, smejočo se knjigo, ki ga je oblikoval ilustrator Jure Engelsberger, morda na prvi pogled vabita k branju lahkotnejšega komičnega žanra, pa je to v resnici zbirka kakovostne literature za mlade, kot je tudi prvotno ime označevalo leposlovje nasproti znanstvenim in strokovnim besedilom. Oživljena zbirka tako odstira stisko, občutenje in doživljanje otrok in mladostnikov, njihov miselni svet in njihovo družbeno okolje.«

Pretanjeno prisluškovanje srcu mladih ljudi

Zbirko uvaja nov kratki roman Ferija Lainščka, pisatelja, ki je s svojimi Mislicami, nagrajenimi s priznanjem večernica leta 2001 za najboljše slovensko leposlovno mladinsko delo, pa tudi z deli Velecirkus Argo (1996), Ajša Najša (1989), Hit poletja (2008) in pravljičnimi utrinki o Mišku in Belamiški, že doslej pomembno sooblikoval literarno obzorje mladih generacij zadnjih dveh desetletij.

 Življenje nima naslova je kratek roman o dečku Denzi, ki živi ob psihično bolni materi, zato doživlja vrsto pretresov, vključno z mamino krajo, odhodom k starim staršem, soočenjem s pijanim dedkom in mnogimi zapleti, ki jih, skrite pred našimi očmi, še vedno preveč pogosto izkušajo mnogi otroci med nami. Lainščkov roman odlikujejo pretanjeno prisluškovanje srcu mladih ljudi, očarljiva dinamičnost dogajanja in danes vse preveč redka pripovedovalska iskrenost.

Avtorica spremne besede dr. Ignacija Fridl Jarc in pisatelj Feri Lainšček sta knjigo predstavila v Ljubljani 21. decembra. 2023. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Razprodano
V naravo v svate
Osebna rast
20,66€
Nalaganje
Nazaj na vrh