Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kijev o nesprejemljivosti Milanovićevih besed glede Krima

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 31. 01. 2023 / 13:43
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2023 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kijev o nesprejemljivosti Milanovićevih besed glede Krima
Že dvanajsti mesec potekajo boji med rusko in ukrajinsko vojsko, potem ko je ruska stran 24. februarja lani vdrla na ukrajinsko ozemlje. FOTO: Facebook Volodimir Zelenski

Kijev o nesprejemljivosti Milanovićevih besed glede Krima

V delu javnosti močno odmevajo besede predsednika naše južne sosede Zorana Milanovića, ki je razburil Kijev z izjavo, da Krim nikoli več ne bo Ukrajina. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva pa je medtem na srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ki je ta čas na obisku v Južni Ameriki, povedal, da je Brazilija pripravljena posredovati v sporu med Ukrajino in Rusijo.

»Menimo, da so izjave hrvaškega predsednika, ki pravzaprav postavlja pod vprašaj ozemeljsko celovitost Ukrajine, nesprejemljive,« je danes na družbenem omrežju Facebook sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Milanovićevo svarilo pred uporabo jedrskega orožja

»Sprašujem se, ali bi Zoran Milanović lahko postal predsednik svoje države s takšno retoriko v 90. letih, kot se je Hrvaška borila za ohranitev svoje države? Ali bi bili njegovi volivci pripravljeni zapreti oči ob okupaciji dela svoje države? Dvomim,« je še zapisal in se obenem zahvalil hrvaški vladi za podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

Rusija je Krim anektirala leta 2014, Milanović pa je v ponedeljek med drugim izjavil, da je povsem jasno, da »Krim nikoli več ne bo Ukrajina« in posvaril pred konfliktom z Rusijo, ker da bi lahko uporabila jedrsko orožje, navaja STA.

Brazilija ne bo posredovala streliva

Brazilski predsednik Lula pa je na srečanju z nemškim kanclerjem Scholzem v Braziliji potrdil, da njihova država ne bo dobavljala streliva za bojne tanke leopard. »Brazilija ni zainteresirana za posredovanje streliva, ki se bo uporabljalo v vojni med Ukrajino in Rusijo,« je po navedbah tujih medijev dejal Lula in dodal, da Brazilija Ukrajini prav tako ne bo dobavljala streliva za protiletalske tanke gepard, ki jih je Berlin Kijevu že priskrbel.

Nemški kancler Olaf Scholz in brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. FOTO: Twitter

Predlog za klub držav, ki bi gradile mir

»Brazilija je država miru. V tem trenutku moramo najti tiste, ki si želijo miru, besede, ki je bila do zdaj zelo malo uporabljena,« na Twitterju zapisal Lula: »Vem, kako si je Nemčija prizadevala, da bi se izognila vojni. Moj predlog je, da ustvarimo klub držav, ki želijo graditi mir na planetu. Brazilija je pripravljena dobro prispevati. Svet potrebuje mir.«

Lula je sicer lani maja, preden je bil oktobra spet izvoljen za predsednika Brazilije, razburil ukrajinskega predsednika, ko je za enega od ameriških medijev dejal, da je Zelenski enako odgovoren za vojno kot Putin.

Brazilija lani obsodila napad

Brazilija je bila lani marca ob Argentini in Čilu na Generalni skupščini ZN med 141 državami, ki so obsodile rusko vojno proti Ukrajini. Od latinskoameriških in karibskih držav so se takrat vzdržale le Bolivija, Salvador in Kuba. Vendar pa nobena od njih ni glasovala proti obsodbi vojne, spominja STA.

Teror mora izginiti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v enem od svojih zadnjih video nagovorov poudaril, da mora Ukrajina doseči popolno zmago proti Rusiji, ki je pred skoraj enim letom začela agresijo proti njegovi državi. »Ruski teror mora izgubiti povsod in v vseh pogledih: tako na bojišču kot v tem, da v naši državi ne ostane niti ena ruševina.«

Nalaganje
Nazaj na vrh